Studeren in het buitenland is een goede manier om extra ervaring op te doen en de grenzen te verleggen. Vooral Erasmus, het Europese uitwisselingsprogramma, is populair geworden. Geen wonder: bij Erasmus vallen ook enkele belangrijke kosten weg.

Als je kind op Erasmus wil gaan, is een van de eerste vragen: hoeveel kost dat? Het kostenplaatje van studeren in het buitenland is niet eenduidig. De bestemming speelt hier een belangrijke rol: op sommige plekken kan je goedkoper huren, leven en je verplaatsen dan op andere.

Op uitwisseling gaan via Erasmus drukt de kosten wel een beetje, omdat bepaalde kosten geregeld worden én er een beurs voor Erasmusstudenten wordt voorzien. Daarvoor moet wel worden voldaan aan bepaalde voorwaarden.

Lees ook: Hoe ga je ermee om als je kind gaat studeren in het buitenland?

Welke kosten worden geregeld via Erasmus?

> het inschrijvingsgeld wordt betaald aan de Belgische universiteit. Aangezien de prijzen in ons land meestal een pak lager liggen, is dat een fikse besparing voor de (ouders van de) student. Je kan dan natuurlijk wel enkel kiezen voor een universiteit die deel is van het Erasmusprogramma.

> bepaalde kosten zoals studentenkaart

> examengeld

Hoeveel bedraagt de beurs voor een Erasmusstudent?

De bedragen schommelen voor schooljaar 2017-2018 tussen 235 en 435 euro per maand voor Europese landen en 650 euro voor uitwisselingen buiten Europa. Hou de Erasmuspagina van de Vlaamse overheid in de gaten voor de geüpdatete bedragen.

Wie gaat studeren in het buitenland én voldoet aan voorwaarden, kan daarvoor rekenen op een beurs. Het bedrag van de beurs voor de Erasmusstudent is afhankelijk van twee factoren:

1) het gastland: opgedeeld in drie groepen

2) de eigen financiële toestand: opgedeeld in twee categorieën: beurs- of werkstudent en anderen.

Beursstudenten behouden hun beurs naast de Erasmustoelage. Ook de kinderbijslag blijft gewoon doorlopen.

Extra kosten

Verder moet je ook rekening houden met kosten voor vervoer (naar en binnen de gaststad), huur van de woning, voeding en (niet te vergeten!) verzekeringen.

Een overzicht van de tien kosten om mee rekening te houden als je kind op Erasmus gaat, lees je in dit artikel.

Het is dus niet mogelijk om een exact bedrag op te kleven op een studie of stage in het buitenland, zelfs niet bij benadering. Je kan het best zelf opzoekingswerk doen, de kosten oplijsten én de premie die je kind zou krijgen verrekenen om een idee te krijgen.

LEES OOK: Kind in het hoger onderwijs: zo raak je er wijs uit

TIP!
Leden van de Gezinsbond kunnen altijd terecht bij ons met vragen over opvoeding, onderwijs, financiën, belastingen, kindergeld, … . Ook lid worden? Lees hier alle informatie.
Gepubliceerd op: 15/04/2018, laatste update op: 16/04/2018

Tags: ,