Het is zuur om boven de boeken te zitten blokken terwijl de rest feest als een beest. De enige manier om een beetje bij te blijven is via smartphone en sociale media. En laat net dat een slecht idee zijn. De ultieme bloktip is dan ook: leg je gsm in een andere kamer!

Dat is de aanbeveling na een Amerikaans onderzoek bij 800 smartphonegebruikers. Na twee testen konden de wetenschappers concluderen dat gewoon het zién van de gsm volstaat om je prestaties te doen dalen. Opvallend daarbij is dat het effect blijft bestaan als de gsm volledig uitstaat.

“Zelfs als je er goed in slaagt om je te concentreren en de verleiding weerstaat om de smartphone te controleren, neemt de smartphone een deel van de cognitieve capaciteiten weg”, aldus de onderzoekers aan de Universiteit van Chicago.

Met andere woorden: een deel van je hersenen is ‘gereserveerd’ voor de smartphone. Het staat stand-by. En zo blijft er minder aandacht en kracht over voor andere taken.

Niet enkel het gebruik van de smartphone heeft dus effect op prestatie en concentratie. Zijn aanwezigheid volstaat om je prestaties negatief te beïnvloeden.

Switchen tussen taken

De verklaring ligt bij onze aandachtsverdeling en de moeite die onze hersenen moeten doen om te switchen tussen taken.

Door het zien van de gsm worden je hersenen er aan herinnerd, en denk je, zelfs al is het maar heel kort, aan een bericht of een persoon (of Instagram). Daarna moet je je aandacht terug richten op het studeren. Dat kost tijd. Elke onderbreking, hoe kort ook, zorgt ervoor dat je weer opnieuw moet beginnen. Het is de reden dat multitasken een mythe is (ook al denk je zelf dat je goed bezig bent).

En daar stopte het niet. Hoe afhankelijker van de smartphone, hoe slechter gepresteerd wordt als de gsm in het zicht ligt. “Of optimistischer verwoord: hoe meer ze te winnen hebben door de gsm compleet uit het zicht te leggen”, schrijven de onderzoekers in de studie.

Hier trekken we twee lessen uit:
  1. Leg de smartphone uit het zicht bij het studeren. En nog het liefst gewoon ergens anders dan waar gestudeerd wordt, waar je er niet bij kan. Het geluid gaat sowieso op stil!
  2. Het is gezond om regelmatig een smartphonevrije dag in te lassen. Dan lukt het paradoxaal genoeg beter om te werken als je gsm toch in het zicht ligt.
Smartphonegebruik: de cijfers
  • 85 keer per dag controleren
  • 91 procent verlaat het huis niet zonder gsm
  • 46 procent kan niet meer zonder smartphone leven

Meer weten?

Interesse om lid van de Gezinsbond te worden? Klik hier.

Gepubliceerd op: 17/07/2017, laatste update op: 21/11/2017

Tags: , , , , , , ,