Tibo (19) woont sinds de zomer van 2020 in Kaizen, een afdeling van Jeugddorp in Bonheiden, waar hij een jaar mag blijven en woonbegeleiding krijgt. In deze getuigenis vertelt hij ons welke stappen hij intussen heeft gezet op weg naar zelfstandig wonen.

Woonbegeleiding

‘Door de vele ruzies in ons gezin kon ik niet meer thuis wonen. Bij het begin van de eerste lockdown was het zo erg dat ik op straat belandde. Ik kon gelukkig nog bij vrienden terecht, maar dat was tijdelijk. Zij hebben zelf elk hun eigen leven en ik voelde mij er een “stoorzender”.

Op dat moment stond ik al op een wachtlijst voor Kaizen, waar ik net vóór de zomervakantie naartoe verhuisde. Vandaag ziet mijn leven er totaal anders uit. Ik woon in dit huis samen met twee leeftijdsgenoten.

Ik geniet weer van het leven door met vrienden bijeen te komen of de buurt met de fiets te verkennen. Mijn begeleidster Hannah helpt me bij mijn financiën en ik leer nu ook koken, wassen, poetsen… Sinds kort heb ik ook zicht op werk als rekkenvuller in een supermarkt.’

‘Ik geniet weer van het leven door met vrienden bijeen te komen’

‘Ik droom ervan automecanicien te worden, maar zonder diploma raak je moeilijk aan zo’n job. Ik ben vooral blij dat de relatie met mijn moeder en zussen nu veel beter is dan vroeger. De stress is weg en ik hoop dit jaar alleen te kunnen wonen. Ik zie de toekomst positief tegemoet.’

Welzijnszorg

In 2020 voerde Welzijnszorg campagne met als thema ‘Wonen: onbetaalbaar? Onaanvaardbaar!’. De getuigenis van Tibo toont aan hoe sommige jongeren – vanuit een kwetsbare gezinssituatie – noodgedwongen al vroeg op eigen benen moeten staan.

Eenvoudig is dat niet en daarom verleent Welzijnszorg zijn steun aan woonprojecten zoals Kaizen. Gedurende een jaar wordt Tibo er begeleid bij cohousing om daarna zelfstandig te wonen.

Als campagnepartner van Welzijnszorg ijvert de Gezinsbond mee voor een goed woonbeleid dat deel uitmaakt van een daadkrachtig armoedebeleid. We vragen het beleid naar betaalbare en kwaliteitsvolle huizen voor alle gezinnen. Die moeten zich ook thuis voelen in de buurt waar ze wonen.

Welzijnszorg ondersteunt onze vraag om ook in het woonbeleid keuzes te maken in het belang van kinderen.

Toekomstwens

Dit jaar viert de Gezinsbond zijn honderdste verjaardag. Hét moment om te horen welke toekomst gezinnen elkaar toewensen. Ook Tibo sprak zijn toekomstwens uit:

‘Het was voor mij moeilijk om nog langer thuis te wonen. Ik ben blij dat ik hulp krijg om straks helemaal op eigen benen te staan. Ik wens ook andere jongeren die steun en begeleiding toe, zeker als het alleen niet lukt.

Ik denk veel na over mijn toekomst en ik hoop ooit mijn droom van automecanicien te kunnen waarmaken. Nu heb ik de moed om mijn leven in eigen handen te nemen, met de blik vooruit.’

Meer info

kinderenaanzet.be (voor details over ‘wonen’ binnen kindnorm over ruimte)

Foto: Kristof Ghyselinck

Dit artikel verscheen in december 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 03/03/2021, laatste update op: 08/11/2021

Tags: