En ja, dit doet weleens wenkbrauwen de hoogte in schieten. Meestal gevolgd door een resem vragen. Vaak uit nieuwsgierigheid, soms met een veroordelende ondertoon. ‘Doe je dat om medische redenen?’ ‘Is het voor jou niet moeilijk om erbij te horen?’ ‘Huh?! Nog nooit alcohol gedronken? Dat kan toch niet? Zelfs nog nooit geproefd?’ Nee, zelfs nog nooit geproefd.

Ook de vraag ‘Ga jij dan nooit uit of op café?’ krijg ik vaak te horen. De Gentse Overpoortstraat mag dan niet meteen mijn favoriete verblijfplaats zijn, ik ga graag iets drinken met mijn vrienden en ben regelmatig te vinden op Kazou-feestjes.

Tot op heden bestaat er geen verplichting om op café alcohol te drinken én er is altijd een non-alcoholisch aanbod. Dus het is absoluut geen reden om niet uit te gaan.

Waarom ik geen alcohol drink

Voor mij is alcohol drinken nooit echt een behoefte geweest. Vijf jaar geleden niet en nu nog altijd niet. En of ik benieuwd ben naar de smaak? Goh, de geur van bier en van wijn doet mij niet meteen verlangen naar een slokje van die brouwsels. Integendeel.

Ik zie ook niet veel voordelen. Dronken worden? Plezant voor even – veronderstel ik. Tot je er een of ander geheim of gênant verhaal uitflapt. Voelen wat een kater met me doet? Staat niet per se op mijn bucket list. Alle controle verliezen? Mij niets meer kunnen herinneren van die leuke avond? Klinkt niet zo positief, vind ik.

Dit allemaal los van het feit dat het gewoonweg niet gezond is voor je lichaam. Ik zit in een medische richting, ik leer over de nadelen van alcoholgebruik en -misbruik en ik wil mensen helpen. Als ik al die dingen opsom, zie ik gewoon niet in waarom ik alcohol in mijn lichaam zou willen gieten.

LEES OOK > Onze 28 beste weetjes en tips voor ouders van tieners

Respect voor ieders keuze

Begrijp mij niet verkeerd: ik heb absoluut niets tegen mensen die wel alcoholische dranken drinken. De meerderheid van mijn vrienden en familieleden drinken, de ene uiteraard wat meer dan de andere.

Ik maak mijn keuzes en anderen maken hun keuzes. Zolang je met mate drinkt en geen mensen in gevaar brengt door bijvoorbeeld onder invloed in de auto te stappen, is het voor mij allemaal oké.

20 jaar en nog nooit alcohol gedronken

Groepsdruk

Tegenwoordig is het maar normaal om op je veertiende je eerste pint te drinken. Of zelfs nog vroeger. Waarschijnlijk heeft dat vooral te maken met de groepsdruk bij jongeren, met de angst om er anders niet bij te horen.

Mijn vrienden op de middelbare school waren niet de personen die zich elke dag na school lazarus gingen drinken. Dat geluk had ik wel. Maar het werd mij toch af en toe aangeboden. ‘Allee, Heleen, komaan! Eén keer proeven kan toch geen kwaad?’ Mijn antwoord? Heel simpel. ‘Nee, dank je wel.’

LEES OOK > De eerste trek, de eerste slok: wat doe je tegen roken of drinken bij je tiener?

Meer alcoholpreventie

Niet iedereen vindt het zo gemakkelijk om aan groepsdruk te weerstaan. Daarom is het belangrijk dat we jongeren duidelijk maken dat je geen alcohol nodig hebt om erbij te horen. Iets waar in de toekomst zeker nog aan gewerkt mag worden.

Op school heb ik één keer alcoholpreventie gekregen. Tof aangepakt, dat wel. Maar of die ene keer genoeg was om de meesten met hun neus op de feiten te drukken? Waarschijnlijk niet.

Een goed gevuld sociaal leven

Ik heb heel wat goede vrienden. Klasgenoten van de middelbare school, medestudenten op de universiteit, mensen van bij Kazou, vrienden van op kot… En niemand die zich nog vragen stelt bij het feit dat ik geen alcohol drink.

Als ik iemand nieuw leer kennen, krijg ik wel af en toe een scheve blik of een aantal vragen. Maar daar trek ik mij niets van aan. Je hebt geen alcoholische dranken nodig om een goed gevuld sociaal leven te hebben. Ik ben daar het levende – nuchtere – bewijs van.

Ja, ik ben twintig en ik heb nog nooit alcohol gedronken. So what?

Tekst & foto’s door Heleen Cammu

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 17/03/2020, laatste update op: 11/04/2023

Tags: