Al vele jaren komen de Gezinsbond en de kwb samen op voor de vrije begeleiding van leerling- autobestuurders. Siegmund Hermans, stafmedewerker dienst rijbewijs bij kwb en voormalig professioneel rij-instructeur, vindt dat ouders blijvend de kans moeten krijgen om hun kinderen te leren rijden.
Siegmund Hermans: “Wanneer een afdeling van de Gezinsbond een vormingsmoment organiseert voor de vrije begeleiders, komen ze vandaag terecht bij de dienst rijbewijs van kwb. Vaak gebeurt dat samen met de lokale kwb-afdeling. Ik droom ervan dat onze website een expertisecentrum voor vrije rijbegeleiding wordt, waar iedereen inspiratie kan vinden rond begeleiding van jonge autobestuurders in spe.
Verkeersregels kennen
De kwb organiseert sinds kort ook een nieuwe cursus ‘Opfrissing wegcode’. Daarvoor is immers te weinig tijd in het vormingsmoment*, terwijl je toch maar beter op de hoogte bent van de huidige verkeersregels wanneer je als vrije begeleider op de baan komt. Hermans: “Er komen altijd nieuwe verkeersregels en verkeersborden bij. De cursus is een goede aanvulling bij het vormingsmoment, én een aanrader voor elke chauffeur.”
“Tijdens mijn 24-jarige loopbaan als gebrevetteerd rij-instructeur kwam ik vaak in contact met begeleiders die zeer gemotiveerd waren om van hun kind een vaardige en veilige bestuurder te maken”, aldus Hermans.
* Sinds 13 maart 2020 is het vormingsmoment voor begeleiders niet langer verplicht.
Voorbereiding
“De meeste ouders begonnen wel onvoorbereid aan deze uitdaging. Daarom juich ik het verplichte vormingsmoment voor vrije begeleiders toe. Zo maak je hen klaar voor een belangrijke taak. Bovendien zorgt het ook voor vertrouwen bij de ouders: hun kind moet met hun auto de baan op. Ze willen graag op hun twee oren slapen, zowel wat hun kind als hun auto betreft.”
“Vaak werden er eerst een aantal lessen gevolgd, waarna de vrije begeleiders het verdere verloop op zich namen. Voor zo’n mensen wil ik graag mijn kennis en ervaring delen en de kwaliteit van de vrije begeleiding naar een hoger niveau tillen. Op deze manier blijft het behalen van een rijbewijs betaalbaar en veilig voor iedereen.”
“Voor problemen bij de ‘eerste stapjes’, lastige maneuvers of het rijden op autowegen, kunnen ouders en leerling-bestuurders steeds terecht bij een rij-instructeur. Een specifieke rijles zet hen dan verder op weg. Dankzij deze complementariteit hoeft een rijopleiding geen klein fortuin te kosten.”
Overschatten rijervaring
Ook van het verplichte terugkommoment is de voormalige rij-instructeur een voorstander. Hermans: “Het lijkt mij zeker zinvol om de jonge bestuurder te confronteren met zijn opgedane rijervaring. Vaak overschatten ze die. Via een drietal praktijkoefeningen en een groepsgesprek wordt hun ervaring tot meer realistische proporties teruggebracht. Het is dus een belangrijk moment van zelfevaluatie.”
Verzekeraar verwittigen
“De meeste jongeren die leren autorijden, doen dat met de auto van ma of pa. Dat mag, maar de ouder die de autoverzekering op zijn naam heeft staan, doet er goed aan zijn verzekeraar daarvan op de hoogte te brengen. Uw verzekeraar zal uw dochter of zoon met (voorlopig) rijbewijs dan in het contract opnemen als ‘toevallige bestuurder’.
“Ook als de jonge bestuurder in het bezit is van een definitief rijbewijs en/of geregeld met de auto rijdt en dus ‘regelmatige bestuurder’ is, moet de verzekeraar dat weten. Als de verzekering niet op de hoogte is dat een jonge bestuurder met de wagen van één van de ouders rijdt, kan zij bij een ongeval verhaal uitoefenen. De verzekerde kan dan aansprakelijk worden gesteld voor alle materiële én lichamelijke schade.”
Bijpremie
Jongeren tot en met 26 jaar worden beschouwd als onervaren en dus risicovolle bestuurders. Wanneer zij worden opgenomen als ‘toevallige’ of ‘regelmatige’ bestuurder in de autopolis van ma of pa, zullen verzekeringsmaatschappijen vaak een bijpremie aanrekenen.
Sommige (omnium)verzekeringen zullen gebruik maken van een zogenaamde jongerenfranchise. Die zal in het geval van ‘eigen schade’ vaak hoger liggen dan wanneer iemand ouder dan 26 jaar de schade veroorzaakt.
Jonge bestuurders die worden opgenomen in de autopolis van de wagen waarmee ze rijden, bouwen een eigen rijhistoriek op. Het soort rijbewijs, voorlopig of definitief, speelt daarbij geen rol. Wanneer ze later zelf een autoverzekering afsluiten, krijgen ze een voordeliger tarief wanneer ze een schadevrij verleden kunnen aantonen.
> Overzicht van de kosten als je kind een eigen auto koopt
Dit artikel verscheen eerst in De Bond van oktober 2019.
Veilig verkeer is belangrijk standpunt van de Gezinsbond, waarbij we ook inzetten op een kindnorm voor verkeer en zichtbaarheid in het verkeer.
De Bond is gratis voor leden van de Gezinsbond. Steun onze werking en word lid.
Gepubliceerd op: 03/10/2019, laatste update op: 22/03/2022