logo sociaal-juridisch advies

Mijn zoon volgt hogere studies en zou dit jaar elk weekend willen werken als jobstudent. Ik vrees echter voor de gevolgen van die studentenarbeid op de kinderbijslag. Zal ik die verliezen?

Door de hervorming van de kinderbijslag in Vlaanderen – het Groeipakket – veranderen ook de regels voor studentenarbeid. Tot 2018 mochten studenten ouder dan 18 jaar niet meer dan 240 uren per kwartaal werken. Zo behielden ze hun kinderbijslag. Het derde kwartaal vormde daarop een uitzondering: in juli, augustus en september konden studenten onbeperkt bijverdienen. Alle arbeidsuren werden samengeteld, zowel de uren gepresteerd met een arbeidscontract voor studenten als de gewerkte uren met een ‘gewoon’ arbeidscontract.

Maandelijks maximum

Vanaf 2019 egt men de grens niet meer per kwartaal vast, maar per maand. 80 uren is het nieuwe maximum. De eerste 475 uren met een studentenovereenkomst moet je bovendien niet meer meetellen. 475 uren is ook het maximum aantal uren dat een student per jaar kan werken.

Het inkomen uit die studentenarbeid speelt voor de kinderbijslag geen rol, maar… let op: dat is wél het geval voor de beoordeling of een kind nog fiscaal ten laste is in de personenbelasting.Het loon van je zoon moet dus onder een bepaalde grens blijven of hij is niet meer ten laste. De juiste bedragen vind je op studentatwork.be.

Ook studenten die als zelfstandige aan de slag zijn, kunnen hun kinderbijslag behouden tenzij ze sociale bijdragen in hoofdberoep moeten betalen.

Groeipakket bij schoolverlaters

Schoolverlaters hebben nog recht op het Groeipakket voor een periode van twaalf maanden, te rekenen vanaf de einddatum van de zomervakantie of vanaf het moment dat de studies officieel stopgezet worden tijdens het studiejaar.

 

Over studenten en jobs

* “Een gesprek met je kind over zelfverdiend geld blijft zinvol”

* Studentenjob tijdens het jaar: altijd een goed idee?

*5 vragen (en antwoorden!) over de studentenjob van mijn kind

gezinsbond wonenMeer vragen?

Deze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (februari 2019). Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Contacteer dan de sociaal-juridische dienst van de Gezinsbond: sociaaljuridischedienst@gezinsbond.be of tel. 02-507 88 66.
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!
Gepubliceerd op: 14/07/2019, laatste update op: 18/07/2019

Tags: , , , ,