Vriendschap is een heerlijk thema voor alle kinderen, want niemand kan zonder vrienden. Maar wat doe je en wat niet? Waarom zijn vrienden belangrijk? Kan je ruziemaken met een vriend en hoe maak je het weer goed? Er zijn vele vormen van vriendschap en met vrienden beleef je veel. Er is dan ook een massa boeken over vriendschap voor kleuters te vinden.

Wij pikten er deze boeken uit:

1) Drop, het stoute eendje

drop het stoute eendjeEen boek over wat er gebeurt met je vrienden als je je niet goed gedraagt. Kleuters leren over de grenzen van aanvaardbaar gedrag en wat vriendschap wel en niet is.

Catharine Valckx, uitgeverij Gottmer, 2018.

2) Allemaal vriendjes

Een boek vol korte gedichten op rijm die alle aspecten van vriendschap verkent: moeilijk vrienden maken, geplaagd worden of wat als je vriend iets heel stout doet?

Marianne Busser, Ron Schröder en Mark Janssen (ill.) uitgeverij Moon, 2018.

3) Bezoek op vier poten

Kan je bevriend raken met iemand die helemaal anders is dan jezelf? Wat doe je met die verschillen: mogen ze er zijn of moet dat veranderen? Dit boek leert kleuters dat anders-zijn ook mag.

Sophia Honggokoesoemo en AnneMarthe Zomer (ill.), uitgeverij: Studio Sesam, 2017.

4) Mijn vriendin Rosa

Een boekje over denkbeeldige vriendjes waarmee je samen de hele wereld aankan.

Angela Pelaez-Vargas, Uitgeverij: Clavis, 2017.

5) Vriendjes

Kleuters leren uit dit boek over de verschillende emoties die bij je vrienden naar boven kunnen komen.

Mies Van Hout, Uitgeverij: Lemniscaat, 2018.

6) Fien. Gezocht: vriend(in) door dik en dun

Fien heeft vooral jongensvrienden, maar zoekt nu een vriendin. Haar oog valt op Evelien, die in een rolstoel zit. Al weet Evelien zelf nog van niets..

Harmen Van Straaten, Uitgeverij Leopold, 2018.

7) Het kartonnen kasteel

Wat als… er een nieuwe vriend met je beste vriend wil komen spelen? Samen spelen, samen delen, maar dat blijkt vaak moeilijk.

Linda Sartah, Benji Davis (ill.), Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2017.

Ook op deze blog van ‘Juf Bianca’ haalden we nog inspiratie:

8) Mag ik meedoen?

Erbij horen en meedoen is belangrijk voor kinderen. Maar wreed als kinderen (kunnen) zijn, mag niet iedereen altijd meedoen. Wat doe je dan?

John Kelly, Uitgeverij: Veltman, 2017.

9) Samen kunnen we alles

Drie verschillende vrienden werken aan één project. Maar dan raakt eentje gewond, en een ander doet niet meer zo zijn best. Hoeveel kan je geven en nemen bij je vrienden?

Inge en Dieter Schubert, Uitgeverij: Lemniscaat, 2015.

10) Kikker en de vreemdeling

Kikker heeft veel vrienden, en maakt er vlot nieuwe bij. Ook al is het iemand die niemand kent en die anders is en anders doet. Je zou wel eens meer gemeen kunnen hebben dan je denkt.

Max Velthuijs, Uitgeverij: Leopold, 2016.

11) Blauwtje en geeltje

Een eerder abstract boek dat weergeeft wat gebeurt als je vrienden wordt. Je leert iets van de ander, je neemt iets over en je geeft iets af. Maar samen maak je ook iets nieuws. Een boek dat de creativiteit van kleuters kan aanscherpen.

Leo Lionni  & R Vn Lintm Uitgeverij: Vbk Media, 2015.

LEES OOK > Blijven voorlezen loont, ook als je kind al zelf kan lezen

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 10/03/2019, laatste update op: 14/03/2022

Tags: , , , ,