Ook al is de stap van kleuterschool naar lager minstens even groot als van crèche naar kleuterklas, boeken om je kind op die stap voor te bereiden zijn er veel minder. We selecteerden deze vier:

1) Grote Anna leert lezen en rekenen (Kathleen Amant)

Het enige boek dat lijkt op de boeken die gaan over de overstap naar de kleuterklas, met een figuurtje dat is ‘meegegroeid’. De dagindeling, de activiteiten, het verschil met de derde kleuterklas, de opluchting dat er nog mag gespeeld worden: het komt allemaal aan bod.

2) Meester Frank is een konijn (Moniek Vermeulen)

De angst voor het onbekende en de nieuwe meester die al die dingen verlangt die het kind nog niet goed begrijpt zitten verweven in dit boek, dat start op de eerste schooldag. Het kan dienen als voorbereiding op De Grote School (om angst aan te pakken) maar is door de korte zinnen ook zeer geschikt voor eerste lezertjes.

3) Knofje op school (Burny Bos)

Een reeks verhalen van Knofje nu ze naar de grote school gaat, al gaan ze niet allemaal over school. Het boek is maar beperkt verkrijgbaar, maar in de bibliotheek kan je het wel nog vinden.

Bijkomende tip: Mees doet gek (Anneke Scholtens)

Mees is van school veranderd en kan dat maar moeilijk verkroppen. Saar achterhaalt wat er scheelt door briefjes te schrijven. Het gaat niet specifiek over het eerste leerjaar, maar onzekerheid én hulp bieden komen wel aan bod. Dit boekje kan je kind zelf lezen op het einde van het eerste leerjaar. Voor die tijd is het heel geschikt om zelf voor te lezen.

Voor de ouders: Naar School (Ewald Vervaet)

‘Naar school’ beschrijft de psychologische ontwikkeling van kinderen tussen 3 en 8 jaar. Het kind ontwikkelt heel wat vaardigheden, veel verandert en wat extra inzicht bruikbaar kan zijn.

 

Wie boekentips heeft om derde kleuters voor te bereiden op het eerste leerjaar, mag altijd mailen naar goedgezind@gezinsbond.be.

 

Op zoek naar meer? Volg ons via Facebook, Twitter of schrijf je in op onze nieuwsbrief. Word ook één van ons en ontvang altijd het laatste nieuws uit eerste hand.

Gepubliceerd op: 16/08/2017, laatste update op: 21/11/2017

Tags: , , ,