Lieve Sien,

Je mag naar school! De poorten van een klein wijkschooltje zwaaien binnenkort voor je open. Je bent de enige instapper na de krokusvakantie en je zal er met open armen ontvangen worden.

En wat een geluk, je kan nog eventjes met je grote zus mee: als een echte expert zal zij je door de school en die eerste schooldagen gidsen. Ze heeft alleszins al aan iedereen verteld dat jij binnenkort naar school mag. Maar ook jij kan er niet over zwijgen en kijkt ernaar uit.

Nood aan iets wilder

Je bent er dan ook klaar voor. Je bent al een tijdje zindelijk en je babbelt als de beste. Bovendien raak je een beetje uitgekeken op wat de onthaalmoeder je kan aanbieden. Hoewel ze haar uiterste best doet om je te boeien, merkt ze dat je van tijd tot tijd nood hebt aan iets anders. ‘Iets wilder’, zegt zij zelf. Het is dus logisch dat de volgende stap eraan komt.

Een spannende stap, ook voor ons. Want het is toch weer een beetje meer loslaten.

LEES OOK > Zindelijkheid bij peuters, hoe werkt dat?

Zo ken ik je niet

We mogen op voorhand enkele uurtjes meedraaien in de klas. Het is een proevertje van hoe het eraan toegaat. Ik ga met je mee en ben zeer benieuwd. Hoe zal je reageren? Ga je het leuk vinden? We stappen samen de klas binnen en tot mijn grote verbazing word je opeens erg verlegen. Zo ken ik je niet, kleine Sien.

Je klampt je vast aan mijn been en maakt meteen duidelijk dat ik nergens heen zal gaan zonder jou. De juf stelt voor om samen in de kring te komen zitten, en je kruipt dicht tegen me aan. Als de juf je voorstelt aan de andere kleuters, kruip je weg onder mijn arm. Je moet duidelijk eventjes wennen.

Gelukkig krijg je de tijd om alles rustig en op je eigen tempo te bekijken. Dat helpt, want wanneer de juf een bekend liedjesboek bovenhaalt, roep je plots: ‘Dat boek hebben wij ook!’ Geschrokken van je eigen moed kruip je terug weg onder mijn arm.

Op ontdekking

Maar toch, het ijs lijkt gebroken. We zingen vrolijk een liedje mee en na het kringmoment gaan we samen op ontdekking in de klas. We nemen een kijkje in de poppenhoek, zoeken in het keukentje naar potten en pannen, en kijken wat er allemaal op de kleine tafeltjes staat. Het intrigeert je duidelijk, want je wijst naar alle leuke dingen die je ziet. Fijn om te zien dat je stilaan tot rust komt.

Enkele kinderen zijn aan het verven en ook dat boeit je! De juf aarzelt niet, trekt je een schort aan en bezorgt je een kwast. Vrolijk klieder je mee met de rest.

Als het fruitmoment aanbreekt, is het voor ons tijd om weg te gaan. Tranen rollen over je wang. Net nu je het leuk begint te vinden, vertrekken we richting je onthaalmoeder. Je bent een beetje in de war: ‘Waarom moeten we nu weg?’ en ‘Mag ik niet in de klas blijven?’ Nog even geduld, meisje! Nog een paar dagen naar je onthaalmoeder en na de vakantie mag je naar school.

LEES OOK > Hoe kies je een school die bij jou en je kind past?

Je hebt er zin in

En dan is het zover: je eerste echte schooldag. Vol goede moed zet je je eerste stappen op de speelplaats. Je zus toont je met veel plezier de weg naar de zandbak, de glijbaan, het hinkelpad en het zwaaihoekje. Jij kijkt nieuwsgierig om je heen en lijkt helemaal klaar om de schoolse wereld te ontdekken. Alles waar je zus zo vaak over vertelde, ligt binnen handbereik en jij hebt er zin in.

Een kus en een dikke knuffel, nog even zwaaien en weg ben je!

Zonder een traan naar school

Slik … Meen je dit nu? Ben je echt al weg met je zus? Ga je zonder een traan naar school? De juf werpt ons een bewonderende blik toe en je papa en ik vertrekken met een klein hartje. Hoewel ik heel trots ben, laat het me niet koud. Mijn klein meisje gaat naar school. Slik …

Oké, dan pink ik zelf wel een traantje weg in de wagen. Het is er eentje van blijdschap, want ik ben blij met zo’n vrolijke meid die ieder nieuw avontuur omarmt en vol goede moed aangaat. Ik kan (en ga) nog veel van je leren.

Lieve Sien, je bent mijn held!

LEES OOK > Dagboek mama Tinny: ‘De eerste schooldag breekt aan voor Marilou’

Dikke kus,
Wendy

Dagboeken over Sien verschenen in het gratis tijdschrift Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 26/07/2017, laatste update op: 11/03/2022

Tags: , , , ,