Lieve Sien,

Stilletjes aan komt de zon in het land en dat werd hoog tijd! Want jij en je zus zijn zo graag buiten, dat het moeilijk wordt om jullie binnen te houden met slecht weer.

De zon is welgekomen, want staat garant voor buitenspeelpret! In de tuin staan er sinds kort twee nieuwe aanwinsten die je mateloos boeien: een zandbak en een waterbak.

Doornat en vol zand

De zandbak wordt een groot succes. Je laat het fijne, witte zand voorzichtig door je vingertjes glijden. Of je schept met een schepje al het zand van de ene naar de andere kant. En als mama komt helpen, wordt het alleen maar leuker.

Dankzij het mooie weer zorgt ook de waterbak voor eindeloos plezier. De nodige potjes en bootjes verzekeren dolle pret. Je zus maakt golfjes en jij aanschouwt alles aandachtig met beide oogjes, waarop je haar probeert te imiteren. En ja, dat lukt je al heel goed!

Welke van de twee je het leukste vindt, is me een raadsel. Maar ik vermoed dat vooral de combinatie geweldig moet zijn. Want als jij en je zus buiten spelen, is er één constante: op het einde van de speelpret zijn jullie doornat en hangen jullie vol zand!

Samen in bad

En dan komt het leukste er aan: samen in bad! Ook daar is pret gegarandeerd. Want even in bad gaan, gewoon om jullie op te frissen, neen, dat lukt niet. In bad gaan is een spelactiviteit op zich. Als je nog maar hoort dat het bad wacht, spurt je naar de trap om als eerste boven te zijn. Jij klimt fier omhoog, terwijl je de trappen telt (of toch zoiets): ‘Een, wee, drie, vieeee, vijf, …’ Je zus dagelijks de trappen horen tellen, heeft duidelijk zijn effect. Toch grappig om je zo naar boven te zien klimmen!

LEES OOK > Je huis babyproof maken: tips van keuken tot badkamer

Wo-ke

Je begint stilaan vlot te vertellen! Sinds deze week plaats je zelfs al wat woordjes na elkaar: ‘Sien ook eten’, ‘Mama doen’, ‘Nog hebben’ of ‘Sien wuitsap’ (‘Sien wil fruitsap’). Je kan je al vrij duidelijk uitdrukken en we weten meestal snel wat je bedoelt. Vooral voor je zus is dat leuk, want nu kan zij jou ook makkelijk verstaan. En ze vindt je taaltje heel grappig. Als ze je betrapt op een fout, doet ze haar uiterste best om jou het woordje juist te laten uitspreken. ‘Neen Sientje, dat is een … Zeg het eens!’

En wat grappig is, eigenlijk heb je nog het meest problemen met het uitspreken van haar naam ‘Flo’. Je noemt haar voortdurend: ‘Wo-ke’. En ja, het feit dat wij je zus steevast ‘Flo-ke’ noemen, zal daarmee wel iets te maken hebben. Een mini van nog geen twee jaar oud, haar grote zus ‘Wo-ke’ horen noemen, is toch best wel leuk. Maar kijk, iedereen weet wie je bedoelt. Dus missie geslaagd, niet, Sien?

Alles zelf doen

Het typeert je wel, want je weet je al goed te behelpen. Je wil dan ook alles zelf doen en alles zelf uitproberen: jasje aandoen, broekje uittrekken, schoenen aandoen, stoel vastmaken … Alles wil je zelf doen. We laten je rustig proberen en snellen te hulp als het niet lukt! Je blijkt een doorzetter te zijn, want vaak blijf je proberen tot het je lukt!

En zo, lieve Sien, leer je stap voor stap en dag na dag nieuwe dingen. En wij, wij kijken met grote ogen toe, steeds verbaasd van hoe goed je het allemaal doet!

LEES OOK > Wat met ‘ikke doen!’ wanneer je daar als ouder geen tijd voor hebt?

Dagboeken over Sien verschenen in het gratis tijdschrift Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 31/12/2016, laatste update op: 27/01/2022

Tags: