Schooltijd en brooddozen, ze gaan hand in hand. Krantenartikels, beelden op sociale media, reclamebladen, ze toveren één voor één prachtige brooddooskunstwerken. Een boterham met groenten erop die een lachend gezichtje vormen, een muffin gevuld met heerlijke groentjes, een hartige wafel of een gezonde wrap. Allemaal manieren om je kind gezond te laten eten. Gelijk hebben ze, het is belangrijk dat er voldoende vitamines worden opgenomen.

Maar ik heb toch wel enkele bedenkingen bij deze brooddozen

  • Een lachend gezichtje in de brooddoos. Leuk idee maar blijft die lach er wel na een tocht van thuis over de speelplaats naar de eetzaal? Het zal eerder een rommeltje zijn dat er niet zo smakelijk uit ziet. Op die manier heeft het zijn doel gemist.
  • Of de gezonde muffin. Vol met heerlijke groentjes. Maar wat als het jonge grut dit niet lekker vindt? Een hele dag verder op de lege maag. Of ze vullen deze met de koekjes die nog in de boekentas zitten. Wéér een kans gemist.
  • De opgerolde wrap wordt doorspiest met een tandenstoker. Oef, geen rommeltje in de brooddoos. Of het ook netjes blijft in de eetzaal, is echter een andere vraag. Het stokje kan al gauw gebruikt worden in een gevaarlijk spelletje tussen de tafelgenoten.

LEES OOK > Tips om je kroost gezonde snacks te laten eten

Het goede voorbeeld?

En als we dit voor onze kinderen doen, moeten we het dan ook niet voor onszelf doen? Met een buddha-bowl naar het werk, het is eens iets anders. Kijk de eetzaal eens rond. Hoeveel mensen met dezelfde gezinssituatie hebben een gezonde maaltijd mee? Je kan ze op één hand tellen.

Ode aan de doodgewone boterham

Wat is er trouwens mis met een doodgewone boterham? Ok, als je deze elke keer besmeert met choco is dat niet zo’n goed idee. Gelukkig zijn de rekken met heel wat lekkers gevuld zodat je gezond kan variëren. Kerstomaatjes, schijfjes komkommers of wortelstaafjes, die kunnen er nog snel bij.

Want laat ons eerlijk zijn, de ochtendrush is al zeer druk en er schiet maar weinig tijd over om onze artistieke talenten los te laten op die kleine dozen.

Dus waarom ons nog meer druk op leggen? Voldoende variatie op de doordeweekse boterham, dat is meer dan goed genoeg.

LEES OOK > Tips om de brooddoos gezonder te maken

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 26/09/2017, laatste update op: 07/07/2022

Tags: ,