Naar school gaan is hard werken en dus heel vermoeiend. Zeker voor kleuters, die hun impulsen moeten leren beheersen op school. Daarom is het een goed idee om deze drie dingen te doen na school.

1) Niet (onmiddellijk) vragen hoe het was op school

Een moeilijke, we doen het bijna automatisch. Maar op die vraag valt voor een kleuter na school onmogelijk een antwoord te geven: ze is veel te vaag. Dat is al helemaal een uitdaging vlak na school want het kind is moe en kan niet meer goed nadenken. Zie ook wel: vragen niet beantwoorden, zich niet kunnen concentreren op jouw opdrachten (‘Neem je jas en rugzak alsjeblieft!’), slenteren. Formuleer een meer specifieke vraag, als het kind wat tijd heeft gehad om te bekomen.

2) Ontspanningstijd voorzien

Net als wij na het werken, heeft een kleuter na school tijd nodig om de overgang te maken van ‘school’ naar ‘huis’. Dat kan voor elk kind iets anders zijn: sommigen hebben baat bij een half uurtje televisie, anderen willen rennen en wild spelen en de derde heeft gewoon een snack nodig. Wat ook kan: kleren verwisselen, rustig spelen of een boekje lezen.

LEES OOK > Ontprikkelen na een drukke dag in de kleuterklas of in de crèche

3) Aandacht geven

Je kleuter heeft je gemist! Sommigen zeggen dat met zoveel woorden of laten het zien door extra knuffelig te worden. Anderen zeggen het niet … maar hebben het wel nodig. Neem de tijd om samen met je kleuter na school te ontspannen, een boek lezen of een spelletje te spelen. Een kwartiertje kan volstaan, voor er aan het eten en de avondrush begonnen wordt. Extra knuffels, liefde, interesse als het kind iets vertelt en prijzen voor zijn inzet worden ook geapprecieerd. Focus vooral op de vooruitgang (‘Je kan nu je eigen jas aan doen/veters knopen!’).

Kleuterkuren

Sommige kinderen zijn kleine monstertjes na schooltijd: hun opgesloten energie moet eruit, ze zijn moe en hongerig van al dat opletten en de sociale regels onthouden en bij jou kunnen ze eindelijk weer zichzelf zijn. Dan barst de bom al eens …

Niet fijn voor de ouders, maar heb een beetje begrip en geduld. Je mag best vragen dat de kleuter zich gedraagt, maar stel de verwachtingen niet te hoog. Met het kind naar de supermarkt na schooltijd is quasi garantie voor tranen, bijvoorbeeld. Hij kan zich echt niet nog meer beheersen!

Vooral na een vakantieperiode steekt dit de kop op: van een periode met uitslapen en doen wat ze willen, moeten de kinderen vroeg(er) opstaan, worden ze opgejaagd en moeten ze luisteren naar de juf. Met voldoende slaap en een zo regelmatig mogelijke structuur rollen ze weer in het schoolritme.

Als het humeur niet betert na een tweetal maanden, en je kind het moeilijk blijft hebben met de overgang naar school, is het misschien tijd om eens met de leerkracht te gaan praten.

LEES OOK > Broken cookie-fenomeen: ‘De aanleiding maar niet de reden van een driftbui van je kind’

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 13/09/2017, laatste update op: 23/02/2022

Tags: , , ,