Je wordt zwanger, krijgt een kind en … bám! Je hele wereld staat op z'n kop. Elke mama verliest zich wel eens in de chaos van het dagelijkse leven. Elsbeth Teeling verzamelt in haar boek 'Relax mama!' honderd-en-één tips om jezelf niet voorbij te rennen in het spitsuur van je leven.

Elsbeth haalt haar ideeën vooral uit eigen belevenissen en net dat maakt dit boekje zo boeiend en herkenbaar. Als kersverse mama maakte ze niet alleen kennis met de leuke en schattige kantjes van het moederschap, ze botste ook op de zware en frustrerende dingen: “Gaandeweg zie ik mezelf veranderen in een lopend cliché. Ik ging gekke kinderliedjes zingen, liet aan de hele wereld babyfoto’s zien, droeg kleren met spuugvlekken en … liep mezelf voorbij!”

Stressventiel

Elke jonge ouder krijgt inderdaad een flinke portie stress op z’n bord, daar vertellen we je niets nieuws mee. Maar wist je dat het gemiddeld 18 maanden duurt voor mama’s zich weer helemaal oké voelen na hun bevalling? Dan is zelfrelativering het codewoord: “Even loskomen van het moederschap en terug ervaren dat je meer bent dan dat.”

Maar hoe doe je dat na maanden zonder slaap en met een krijsend kind aan je been? Dankzij ‘Relax mama!’ kun je op dat moment het stressventiel even opendraaien.

“Dit is absoluut niet het zoveelste boek met opvoedingsadvies,” stelt de schrijfster ons gerust. “Ik heb het nooit over goed of slecht. Niet over hoe je best voor je baby zorgt, wat hij moet eten en hoe je hem opvoedt. Nee, het gaat over de emoties die bij het moederschap horen.”

Het resultaat: een eerlijk en hilarisch boekje boordevol bedenkingen en oneliners, ervaringen over het moeder-zijn die je eigenlijk alleen tegen je beste vriendinnen kwijt durft.

Join the club

Elsbeth wil daarmee een einde maken aan de schone schijn: “Mama’s moeten beseffen dat het gras echt niet groener is aan de overkant en dat ze lang niet de enigen zijn die ploeteren met het moederschap.”

Ze staat niet alleen met dat idee: Op Facebook telt haar ‘Club van Relaxte Moeders’ intussen meer dan 100.000 fans, en er komen er dagelijks bij. Je leest er niet alleen leuke spreuken van de schrijfster zelf, ook andere mama’s posten er situaties met een heerlijk ‘oh-dat-heb-ik-ook-gehalte’.

De schrijfster vertelt dat mama’s net zo ongegeneerd als hun eigen kind mogen huilen (het is een hormonending), geeft een workshop ‘wallen wegwerken’ (haal aardappels in huis, dames), lijst de situaties op waarin het absoluut oké is om je kind om te kopen met een koekje (gillende peuter op de trein) en laat je op je erewoord beloven dat je anderen nooit (maar dan ook nooit) ongevraagd advies geeft over borstvoeding en zo.

Haar lijfspreuk: “Die andere moeders doen ook maar wat.”

Je hoeft dus geen ultra-, turbo-, hyper-, top- of wereldmama te zijn. Gewoon mama is al goed genoeg.

Verlies daarbij vooral je intuïtie niet uit het oog: “Kinderen leren het meeste bij als je jezelf bent en niet als je moedertje speelt. Doe dus in de eerste plaats wat bij jou past en laat je hoofd niet gek maken door anderen.”

Teeling, Elsbeth & Janssen, Gerard, ‘Relax Mama!’, Uitgeverij Snor, 2013.

Dit stuk verscheen eerst in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis magazine van de Gezinsbond voor alle ouders met kinderen jonger dan 2,5 jaar. Ben je zwanger of wil je er ook graag ontvangen? Schrijf je in
O ja, en volg ook zeker de Facebookpagina!

Lid worden kan je hier.

Gepubliceerd op: 16/12/2016, laatste update op: 21/12/2017

Tags: , , , ,