Peuters en groenten, niet altijd een makkelijke match. Toch mogen groenten niet ontbreken op het dagelijks menu van je kindje. Ze zitten nu eenmaal propvol nuttige voedingsstoffen en met gezonde gewoonten begin je best zo vroeg mogelijk. Moet je het bord van je peuter dan overladen met groenten? Bergen broccoli en kilo’s kool? Nee, één tot twee grote eetlepels, zo’n 50 à 100 gram dus, zijn voldoende.

Wat zit er dan zoal in die groenten? Ze zijn rijk aan mineralen (ijzer en calcium) en vitaminen (vitamine C en bètacaroteen), arm aan calorieën en ze bevatten ook heel wat voedingsvezels. Elke groentesoort heeft zijn eigen specifieke waarden, daarom is het belangrijk dat je voor afwisseling zorgt.

Zo heb je de beste garantie dat je kindje alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien hebben groenten (en ook fruit) een gunstig effect op de preventie van kanker en hart- en vaatziekten.

Proevertjes

Om peuters groenten te laten eten, is het cruciaal dat hij zo snel mogelijk groenten ontdekt. Zo proeft hij al heel jong verschillende smaken. Welke groenten mag hij eten? Allemaal! De ene soort zal hij natuurlijk liever lusten dan de andere, maar geef vooral niet te snel op.

De smaak van je kindje is nog in ontwikkeling. Kinderen leren een nieuwe smaak pas kennen en waarderen na gemiddeld 10 à 15 keer proeven. Dus ook al vindt je zoontje of dochtertje rode kool vandaag maar niets, blijf die toch af en toe aanbieden. Je hoeft het eten van je peuter niet te pureren, gewoon pletten of heel fijn snijden volstaat.

LEES OOK > Gezond eten bij kinderen: 5 feiten en fabels

Tips

  • Afwisseling is het codewoord. Probeer om je kindje elke dag een andere soort groente voor te schotelen.
  • Kies voor seizoensgroenten. Zo help je je portemonnee, het milieu én je kind: deze groenten bevatten nog veel vitamines en mineralen.
  • Groenten horen niet alleen bij een warme maaltijd, ze kunnen ook best bij brood.
  • Diepgevroren groenten kunnen vers bereide groenten perfect vervangen.
  • Was alle groenten grondig voor je ze gebruikt door ze te spoelen onder stromend water. Laat ze niet in het water liggen: zo verlies je kostbare voedingsstoffen.
  • Maak groenten pas schoon net voor je ze verwerkt. Verwijder de buitenste bladeren en de bladnerven.
  • Kook de groenten in een kleine hoeveelheid water tot ze net gaar zijn. Zo blijven de vitaminen en mineralen beter bewaard.
  • Geef je peuter af en toe ook wat (heel) fijn gesneden rauwe groenten zoals geraspte worteltjes, kleine stukjes tomaat of fijngesneden sla.

Mijn dochter Liv (1,5) wil enkel erwtjes. Toch blijf ik heel wat groenten aanbieden. En omdat ze zo koppig is, durf ik het eerste hapje wel eens te forceren. Soms moeten we gewoon eerst door haar verzet en haar gebrul heen en lukt het na één of twee hapjes wat beter. Ik doe dit niet altijd hoor, ik merk na de eerste hap al of het die dag gaat lukken of niet. Ik probeer om zo geduldig mogelijk te blijven en te begrijpen hoe Liv in elkaar zit. Het is een meisje dat flink wat tijd nodig heeft om te wennen aan nieuwe dingen, dus dat zal met smaken niet anders zijn.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 16/11/2016, laatste update op: 24/01/2022

Tags: