Hoe kinderen gezond te laten eten? Het is een vraag waar vele ouders zich het hoofd over breken. Er is geen juist antwoord dat voor iedereen geldt, maar één element komt wel altijd terug: proeven. En dat begint als als ze nog peuter of kleuter zijn.

Smaak bij peuters en kleuters? Proeven is een belangrijk element in smaakontwikkeling. Kinderen ontwikkelen hun smaak vooral tussen 1 en 5 jaar.

In die periode is in contact komen met verschillende smaken en texturen dus belangrijk. Smaken van fruit, groenten en tuinkruiden, die soms geplet, dan weer rauw of gekookt, apart of in combinatie worden aangeboden.

Voor kinderen iets lusten, moeten ze verschillende keren proeven. Over die drempel van de ‘eerste keer proeven’ geraken is niet altijd eenvoudig. Hoe kan je een peuter wel iets laten proeven?

Hoe proeven stimuleren

  • Het goede voorbeeld: Eet mee, proef mee, beschrijf wat jij proeft.
  • Meehelpen: ze kunnen voelen aan de schil, de rauwe en de gekookte stukjes.
  • Groeien en bloeien: Een aardbeiplant of een moestuin, één pot basilicum of een hele kruidentuin, als de kinderen maar betrokken zijn.

Wat je beter niet doet, is dwingen: dat helpt niet. Dwingen ontneemt het kind het plezier om te eten, te proeven en te ontdekken.

Minder controleren

Ouders wordt ook ontraden om te veel te willen controleren hoeveel hun kinderen eten. Bied aan, voorzie alternatieven, werk in stapjes en hou bij echt moeilijke eters een voedingsdagboek bij, eventueel in samenspraak met de crèche of school. Dat ondersteunt het kind en maakt tegelijk de vooruitgang duidelijk.

Kijktip

Bekijk ook zeker de video’s ‘Eten is proeven’ en ‘Eten is niets forceren’.

Meer tips? Facebookpagina.

Meer voordelen? Lid worden. Klik hier

Gepubliceerd op: 06/04/2017, laatste update op: 18/12/2017

Tags: , , , , ,