Een belangrijke stap in het proces naar zindelijkheid, is eigenlijk de voorbereiding ervan. Het kind moet niet alleen ‘voelen’ wat het moet doen, het moet ook begrijpen wat er moet gebeuren en waarom. Boeken voorlezen en het goede voorbeeld geven, helpt daarbij. Deze boekjes over zindelijk worden zijn alvast de favoriet op de redactie!

1) Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Een klassieker ondertussen. Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de aarde steekt, landt er een sappige bruine drol op zijn hoofd. Zelf kan hij niet zien wie de dader is, maar dat houdt hem niet tegen in zijn zoektocht.

TIP: Het pop-up-boek maakt het verhaal nog aanschouwelijker en interactiever.

Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch, uitgeverij: De Vries-Brouwers, 1990.

 

2) Het grote billenboek

boekjes zindelijkheid billenboekDit leuke boek bevat een schat aan billen: dikke, dunne, zachte, gestreepte, gevlekte … en nog heel wat andere. Op het potje gaan wordt een feest!

TIP: Nog zindelijkheidsboekjes van dezelfde auteur: ‘Mag ik eens in je luier kijken?’.

Guido Van Genechten, uitgeverij: Clavis, 2015.

 

 

 

 

 

3) Magnus en de kakado

boekje potjestraining magnusMagnus gaat op het potje en blinkt van trots. Zijn twee billen glimmen mee. Ze staren fier het water in van de GROTEWEECEE.

Kim Crabbeels, uitgeverij: Lannoo, 2014.

 

 

 

 

 

4) Bono op het potje

zindelijk worden voorlezen bonoBono bouwt een nieuwe toren en voelt zich okido. Maar na een tijdje moet hij weer, euhm … pipi doen, of zo. Bijzonder tof boekje op rijm!

Annemie Berebrouckx, uitgeverij: WPG uitgevers, 2016.

 

 

 

 

5) Waar is mijn potje?!

boekjes zindelijk worden prinsesEen boekje van De kleine prinses, dat heel goed de weerstand van een kind tegenover de luier in beeld brengt. Tegelijk wordt ook de twijfel over wat het potje nu precies doet getoond. En dat je, oeps, weleens te laat bent ook.

Tony Ross, uitgeverij: Memphis Belle International, 2011.

 

 

 

6) Hé, wie zit er op de wc?

op het potje gaan boek lezenBeer moet heel dringend naar de wc, maar er zit altijd iemand anders op. Een boek dat menig kleuter tot schaterlachen heeft bewogen – niet in het minst omdat die ‘rush naar het toilet’ zeer herkenbaar is.

Harmen Van Straaten, uitgeverij: Leopold, 2015.

 

 

7) Pipi

pipi leren op het potje doenDit boek is er voor kinderen die groot zijn en geen pamper meer hoeven, maar ook voor kinderen die bang zijn voor het grote toilet. En voor peuters en kleuters die wel eens in hun broek plassen…

Eef Rombaut en Emma Thyssen, uitgeverij: Van Halewyck, 2016.

 

 

8) Op het potje

Dit boekje bestaat in twee versies, een voor meisjes (Lotje) en een voor jongens (Basje). De peuters leren dat het tijd is om de luier uit te houden, maar wat ze met het potje moeten, is hun nog een raadsel. Een plasje of een hoopje in het potje, blijkt ook best moeilijk.

Alona Frankel, uitgeverij: Gottmer.

 

 

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Het allerleukste? Onze boekjes groeien mee met jouw kindje: van een wolk van een baby tot een koddige kleuter. Ontvang je ons tijdschrift nog niet? Geef dan snel je gegevens door.

Gepubliceerd op: 13/07/2019, laatste update op: 19/03/2020

Tags: , , ,