De ideale activiteit om rust, geborgenheid en verwondering te combineren? Voorlezen voor je kind of kleinkind, natuurlijk! Dat is niet alleen leuk en gezellig, maar biedt een hele waaier aan voordelen en kansen. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje tijd, een boek en het sleutelwoord: samenzijn. Wij tippen hieronder onze favoriete voorleesboekjes voor elke leeftijd.

Voorlezen werkt verbindend… en dat begint al in de wieg

Je baby luistert naar de vertrouwde stem en slaakt dankbare kreetjes, papa of mama geniet van de interactie. Met versjes, liedjes en korte verhaaltjes leg je nu al de basis voor een goede taalontwikkeling. Samen ‘lezen’ is plezierig en bovendien uitstekend voor een veilige hechting.

Een voorbeeld van hoe dit kan, vind je in Goedemorgen/Slaap zacht, een knisperend en uitvouwbaar miniverhaaltje in zwart-wit. Met dit zachte doeboekje trakteer je babylief op een bedritueeltje vol kriebels, knuffels en kusjes. Zo leer je elkaar spelenderwijs steeds beter kennen.

Goedemorgen/Slaap zacht, Laura Van Bouchout & Eva Mouton, uitgeverij Infodok/Standaard Uitgeverij (0+)

Voorlezen verscherpt de concentratie

Regelmatig een kwartiertje voorlezen aan peuters en kleuters verhoogt hun concentratievermogen. Ook hun woordenschat krijgt een ware boost, en naar illustraties kijken prikkelt de fantasie.

In het Gouden Boekje Ik ben een konijn vertelt konijntje Nicolaas wat hij in de vier seizoenen beleeft. Hier en daar wordt zijn huppeltocht gevolgd door het lieveheersbeestje.

Heruitgave van een klassieker uit 1963 en ongetwijfeld ook nu weer populair bij de nieuwste generatie peuters.

Ik ben een konijn, Ole Risom & Richard Scarry, uitgeverij Rubinstein (3+)

Voorlezen helpt emoties te verwerken

Een goed (prentenboek)verhaal kan een kind helpen bij het (h)erkennen en verwerken van emoties. Het verlaagt de drempel om daarover met jou in gesprek te gaan en het hart te luchten.

In Olifant ondersteboven doet konijn er alles aan om zijn vriend, een verdrietige olifant, weer vrolijk te maken. Hij haalt zijn (circus)talenten boven en geeft niet op. De tekeningen hebben een beperkt kleurenpalet en stralen net daardoor zowel kracht als tederheid uit.

Olifant ondersteboven, Jan De Kinder, uitgeverij De Eenhoorn (4+)

Voorlezen vergroot de empathie

Via prentenboeken kan je het inlevingsvermogen van je kind helpen ontwikkelen. Bij kleuters gaat het vooral om het herkennen van de verschillende gevoelens. Dat gaat makkelijker als ze de situatie begrijpen waarin de personages zich bevinden. Door het inkijkje in andere leefwerelden leren jonge kinderen hoe ze rekening kunnen houden met anderen. Volgende drie titels zijn warm aanbevolen.

Mevrouw Poedel is trots op haar vier puppy’s Fifi, Foefoe, Oe-la-la en Gaston. Drie van hen zijn zo groot als een theekopje, weten hoe ze aan hun water moeten nippen, keffen zoals het hoort en trippelen. Gaston is groter, slobbert aan zijn water, blaft en rent. Hij is dus een beetje anders.

Op een dag ontmoeten ze Mevrouw Bulldog met haar pups Rocky, Ricky, Bruno en Antoinette. Het valt meteen op dat Antoinette ook wat anders is. Hoe kan dat? Gaston en Antoinette wisselen van gezin. Dat ziet er wel goed uit. Maar het voelt helemaal niet oké…

Grappig verhaaltje over anders zijn, en dat dit mag, want daar is helemaal niets mis mee.

Gaston, Kelly Dipucchio & Christian Robinson, uitgeverij Gottmer (4+)

Toen Roya drie jaar was, moest ze samen met haar ouders en drie broers vluchten uit haar thuisland Afghanistan. Nu is ze negen en krijgt de familie een eigen woonplek in Nederland. Daar zijn ze heel blij om, maar Roya vindt dat er nog iets ontbreekt: een huisdier.

Die rol is voor Misjka, een wit dwergkonijn. Roya en Misjka worden onafscheidelijk. Aan dit ‘schattig sneewbalbolletje’ kan Roya haar verhaal kwijt over de ‘heel lange geheime reis’. Op een ochtend staat het deurtje van de konijnenkooi open en is Miskja nergens te bespeuren…

Het verhaal van Roya komt in korte stukjes. De spanning wordt rustig opgebouwd en de emoties zijn perfect gedoseerd. Dat maakt deze vertelling heel toegankelijk en inleefbaar voor jonge kinderen. En dit wordt nog versterkt door de sfeervolle illustraties van Annet Schaap.

Misjka, Edward van de Vendel & Anoush Elman & Annet Schaap (ill.), uitgeverij Querido (8+)

Pinguïn verzamelt al zijn moed om Beer te zeggen dat hij verliefd is op hem. Volgens Beer kan dat niet, want ze zijn zo verschillend. Toch blijft Pinguïn een tijdje bij Beer wonen. Ze hebben het reuze fijn samen.

Op een dag vertrekt Pinguïn. Beer blijft vertwijfeld en verdrietig achter, ‘niets kan de leegte vullen die Pinguïn had achtergelaten’. Hij volgt zijn hart en trotseert de kou om naar Pinguïn te gaan, waar de warmte hem wacht.

Alle woorden op de juiste plaats en betoverende prenten, ‘Een zee van liefde’ is een hartverwarmend voorleesfeest. Bekroond met de Boon voor Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur 2022.

Een zee van liefde, Pieter Gaudesaboos, uitgeverij Lannoo (6+)

LEES OOK > Er waren eens… papa en paps: waarom diversiteit in kinderboeken zo’n verrijking is

Voorlezen brengt de hele wereld binnen

Verhalen brengen andere culturen dichterbij. Kinderen leren zich in te leven in personages en situaties, en dat draagt bij tot een beter begrip. De mooiste verhalen uit de klassieke muziek is een ontdekkingstocht naar de vertellingen achter de muziek van acht wereldberoemde balletten en symfonieën: Doornroosje, De Notenkraker en Het Zwanenmeer van Tsjaikovski, Peter en de Wolf en Assepoester van Prokofjev, Peer Gynt van Grieg, Het Carnaval der Dieren van Saint-Saëns en De Schilderijententoonstelling van Moessorgski.

Via de QR-code vooraan in het boek kan je een speellijst met muziek en tekst beluisteren. Nederlandse topauteurs en gevierde illustratoren werkten mee aan deze magnifieke uitgave.

De mooiste verhalen uit de klassieke muziek, uitgeverij Gottmer (5+)

In A is van Bij kan je samen op een grappige manier dierennamen in andere talen ontdekken. De auteur-illustrator prikkelt vanop de eerste pagina van het boek de nieuwsgierigheid met de boodschap: ‘We praten in vele talen met elkaar. En in sommige talen is Bij met een A. Kijk maar!’ En inderdaad, in het Portugees is een Bij een Abelha.

Wat verder leer je dat Giraffe ook met een K is, bijvoorbeeld in het Fins: Kirahvi. En de Y kan van Stekelvarken zijn, want dat is Yamaarashi in het Japans. Je leest 26 namen van dieren voor in een taal waar je mogelijk nog nooit over hoorde: het Tlingit, het Navajo, het Aymara… En je raakt niet uitgekeken op de prachtige prenten. Via de QR-code achteraan in het boek kan je horen hoe al die woorden uitgesproken worden. Knap en leerrijk boek voor jong en oud.

A is van Bij – een wereldwijd abc-boek, Ellen Heck, uitgeverij Querido (4+)

ONTDEK HIER ONZE FAVORIETEN > Mogen zijn wie je bent: diversiteit in kinderboeken

Voorlezen inspireert

In Vos en Haas – Zoete soep en andere verhalen om van te snoepen volgen na belevenissen van het populaire dierenduo eenvoudige recepten voor lekkernijen. De verhalen zijn al om van te smullen, maar ook de gerechtjes zullen ongetwijfeld heerlijk smaken. Eerst luisteren en dan doen, da’s goed voor dubbele pret.

Vos en Haas – Zoete soep en andere verhalen om van te snoepen, Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing, uitgeverij Lannoo (6+)

Voorlezen stimuleert de fantasie

Een fantasievol verhaal prikkelt de verbeelding. Dat maakt kinderen nieuwsgierig, en het stimuleert hun creativiteit. Kleurrijke illustraties waarop veel te ontdekken valt, dragen daartoe bij. Volgend prentenboek is daar een prima voorbeeld van.

Ergens staat een lege wip. ‘Leuk om op te spelen’, vindt een ridder, en hij gaat zitten. Aan de andere kant neemt een varken plaats. De wip zoeft omhoog. Een hele parade aan personages wil een plekje op de wip.

Zit iedereen klaar om naar de volgende pagina te gaan? Bereid je voor, lieve voorlezer, want er staat jou een vragensalvo te wachten. Want wie is Elvis? Waar komt die krokodil vandaan? En is Tarzan echt zo sterk? Ben jij bang van een yeti?

Knotsgek stapelverhaal met originele tekeningen die het jongste volkje zullen bekoren. Op zoek naar een vrolijk voorleesboek? Dan is onze tip: kies De wip!

De wip, Joaquin Camp, vertaling: Lies Lavrijsen, uitgeverij TipToe Print (4+)

Voorlezen brengt kennis

Het hoeft niet altijd een verhaal te zijn: non-fictie kan net zo goed boeiende momenten opleveren. Van de wereldwijde bestseller Sapiens is er nu een kinderboek met knappe illustraties: Hoe wij het machtigste dier op aarde werden – het mysterie van de mens. Ook vlotte lezers kunnen nog met volle teugen genieten van dit voorleesmoment (en jij ook!).

Hoe wij het machtigste dier op aarde werden – het mysterie van de mens, Yuval Noah Harari & Ricard Zapalan Ruiz, uitgeverijen Leopold & Ploegsma (10+)

Voorlezen kan áltijd

Op voorgelezen worden staat geen leeftijd. Ook wie minder jong is, kan er plezier aan beleven. Een boek over hoe het er in vervlogen tijden aan toeging, roept nostalgische gevoelens op. In De Golden Sixties is beschreven hoe het dagelijkse leven in ons land veranderde tussen 1958-1973: de televisie, de pil, een singletje op een pick-up leggen, de eerste supermarkten…

Interessante lectuur, afgewisseld met veel zwart-witfoto’s. Als toemaatje vind je achteraan in het boek een QR-code die toegang geeft tot een Spotify-muzieklijst. Met de songs uit die tijd is de all-in naar het verleden compleet.

De Golden Sixties, Korneel De Rynck, uitgeverij Manteau

Koop je boeken aan via Standaard Boekhandel? Dan geniet je als lid van de Gezinsbond van spaarkorting!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 15/03/2023, laatste update op: 27/04/2023

Tags: