Nu kinderen steeds later zindelijk worden, lijkt het wel eens of ze veranderd zijn. Maar dat klopt niet volgens professor Stefan De Wachter: “Kinderen ontwikkelen zich nog steeds op een vergelijkbaar tempo.” Voor een kind zindelijk kan worden, moet het een aantal fases doorlopen. Zo weet je of een kind rijp is om zindelijk te worden.

Die fases duiden op een bewustzijnsproces. Professor Stefan De Wachter licht de vier fases toe in Knack:

  • Het kind voelt dat hij geplast/stoelgang gemaakt heeft
  • Het kind wordt zich bewust dat hij aan het plassen/stoelgang maken is
  • Het herkent de nood om naar het toilet te gaan
  • Het kind handelt naar de drang (bijvoorbeeld handje tegen poep houden of in een hoekje gaan staan)

Pas als je kind dat laatste weet, is het klaar om op volledig zindelijk te zijn. Sommige kinderen gaan op het potje zitten maar zijn toch niet rijp: zij duwen bijvoorbeeld hun plas of stoelgang naar buiten. Dat is niet de bedoeling!

Moeilijker dan vroeger

Ook al ontwikkelen kinderen zich gelijkaardig, het is voor het kind wel moeilijker geworden die vier fasen te doorlopen. De reden? De pampers.

Wegwerpluiers zijn nu zodanig ontwikkeld dat ze veel absorberen en daardoor voelt het kind moeilijker (of niet) dat het geplast heeft of stoelgang heeft gemaakt. Zonder die eerste stap is het natuurlijk moeilijker om naar de andere fases over te gaan. Bij kinderen met wasbare luiers zou dat anders zijn, maar daar is nog geen onderzoek naar gebeurd.

Als het kind niet kan aangeven dat het pipi of kaka heeft gedaan, dan krijgen ook de ouders geen signalen waar ze op kunnen inspelen.

Zonder luier

Stefan De Wachter pleit er dan ook voor om sneller de luiers uit te laten: al vanaf 18 maanden. Professor Alexandra Vermandel plakte er in 2011 liever geen leeftijd op: “Dat heeft alleen zin als je kind er al een beetje klaar voor is.” Een andere raadgeving is dan ook om ermee te starten als je kind de helft van de tijd een droge pamper heeft.

Door in een gewoon broekje rond te lopen worden kinderen zich bewust van hun plas of stoelgang en kan je als ouder het kind zien evolueren. Van zodra het aanstalten maakt om te plassen of stoelgang te maken, kan je het kind op het potje zetten. En elk vol potje wordt natuurlijk beloond!

Niet te lang wachten

Volgens De Wachter is het belangrijk om hier niet te lang mee te wachten. “Het is belangrijk dat het juiste gedrag zo snel mogelijk de gewoonte wordt. Als je te lang wacht om te starten, dan wordt het onzindelijke gedrag de gewoonte en dat is veel moeilijker om af te leren.”

Vlot het ondanks de signalen niet met het potje, blijf kalm en laat het dan enkele weken rusten. Vlot het wél, laat je dan niet verleiden tot een pamper voor bijvoorbeeld een lange autorit of de eerste schooldagen, zo raadt de professor nog aan in Knack.

Ook in onze gratis magazines Brieven aan Jonge Ouders besteden we heel wat aandacht aan het potje. Lees er meer over in de Brieven van 15 maanden, 17 maanden en 19 maanden. Brieven aan Jonge Ouders is verkrijgbaar voor alle ouders van kinderen tot 2,5 jaar. Volg ook zeker de toffe Facebookpagina! Lid worden van De Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 22/04/2017, laatste update op: 22/05/2019

Tags: , , , , ,