Een nachtmerrie overkomt ons allemaal weleens. Ook kleuters blijven er niet van gespaard. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de kinderen tussen de drie en zes jaar minstens één keer per week eng droomt.

Hoe kan je omgaan met die nachtmerries van je kleuter? Wat doe je beter wél, en wat beter niet? Voor dat kan uitgelegd worden, is het belangrijk om te weten waar die nachtmerries van je kleuter vandaan komen.

Volwassenen maken makkelijk het onderscheid tussen droom en realiteit, maar jonge kinderen hebben het daar nog een stuk moeilijker mee. Kleuters nemen alles erg letterlijk. Dat verklaart meteen waarom zij vaker nachtmerries hebben.

Een banale uitspraak als: ‘Die hond eet alles op’, kan hen het idee geven dat ook zij ten prooi kunnen vallen aan de viervoeter. Dat ‘magisch denken’ maakt de wereld rondom hen erg spannend. Al die indrukken en spanningen van overdag verwerken kinderen tijdens hun slaap. Hoewel enge dromen perfect normaal zijn, kunnen ze je kind wel angstig maken.

Dit kan je doen bij nachtmerries van je kleuter

1) Neem kinderangsten serieus

Zeggen dat je kind zich niet moet aanstellen of de angsten weglachen, is geen goed idee. Neem de angsten serieus, want voor jouw kleuter lijkt die nachtmerrie wél echt. Luister naar het verhaal en bevestig dat het eng is . Kruip even dicht tegen elkaar aan en fluister troostende woorden toe. Vertel dat iedereen weleens een nare droom heeft, ook jij. Geef een dikke knuffel, zing een rustig liedje of blijf even liggen tot je kind weer rustig is.

Je zoon of dochter mee in het ouderlijk bed nemen, doe je liever niet. Dat schept immers de indruk dat jouw slaapkamer een veiligere plek is.

2) Ga niet op monsterjacht

Door het licht even aan te steken herkent je kind meteen de vertrouwde omgeving.

Alle hoeken van de kamer controleren om aan te tonen dat er geen enge beesten te bespeuren zijn? Een monsterjacht helpt je kleuter niet vooruit. Integendeel. Met je zoektocht geef je net de boodschap dat er mogelijks wél een griezel in de kamer huist.

LEES OOK > Zo jaag je de spoken weg!

3) Besteed aandacht aan jullie avondritueel

Bij drukke periodes en belangrijke mijlpalen – zoals de eerste schooldag of de komst van een broer of zus – kunnen nachtmerries vaker de nachtrust van je kind verstoren. Extra aandacht aan een vast slaapritueel kan je kind helpen om vredig naar dromenland af te reizen. Rond de dag rustig af en reserveer drukke spelletjes voor een ander moment.

Een verhaaltje voorlezen is niet enkel goed voor de taalontwikkeling van je kind, het brengt ook tot rust. Er bestaan zelfs leuke en herkenbare kinderboekjes over nachtmerries. Zeker de moeite waard!

Praat met je kind over wat er die dag allemaal gebeurd is. Zo help je je kind al bij het verwerken van al die ervaringen en staat er ’s nachts minder verwerkingswerk te wachten. Sluit het gesprek op een leuke manier af zodat je kind met een positief gevoel in slaap kan vallen.

4) Bedenk oplossingen op kindermaat

Bekijk de kamer van je kleuter eens door een kinderbril. Misschien vormen meubels of gordijnen een enge schaduw? Een leuk nachtlampje of de deur op een kier zetten, kan voor een veilig gevoel zorgen.

Laat je kind ook mee nadenken over een mogelijke oplossing voor enge dromen. Misschien helpt een zelfgemaakte dromenvanger nachtmerries verjagen? Of kan een leuke knuffelbeer of zelfgemaakte toverspreuk ze tegenhouden? Zelf nadenken over oplossingen vergroot het zelfvertrouwen van je kind. Twee vliegen in een klap dus!

De dag erna

Kan je kind zich de volgende dag niets van de nachtmerrie herinneren? Prima. Maar staat de enge droom nog duidelijk in het geheugen gegrift, dan doe je er goed aan dit te bespreken. Laat je kind tijdens jullie gesprek eventueel een nieuw einde aan de enge droom verzinnen. Soms kunnen angstgevoelens aan de basis liggen. Dat is zeker niet altijd het geval, maar wel de extra alertheid waard. Probeer stress en spanningen in huis te vermijden, want kinderen die zich angstig voelen, hebben vaker last van nachtmerries.

LEES OOK > De magische kleuterlogica

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 31/03/2018, laatste update op: 27/04/2023

Tags: