Leren zwemmen is voor veel kinderen én hun ouders een belangrijke mijlpaal. Maar wat wel eens vergeten wordt, is dat leren zwemmen tijd vraagt, én een grondige voorbereiding. Zoals een cursus watergewenning. Zwemmen vraagt tijd, durf en oefening. Dat beseffen kinderen en ouders niet altijd’, zegt Lieve De Winter van Gezinssport Samen fit in de Vlaams-Brabantse gemeente Hofstade.

Gezinssport Vlaanderen, de sportdienst van de Gezinsbond, organiseert al meer dan 30 jaar watergewenning voor kleine kinderen. Een nuttige stap in het zwemproces.

‘We willen ieder kind op zijn eigen tempo aan het water laten wennen’

‘Leren zwemmen betekent een heel proces doorlopen. Wennen aan het water door te drijven met bandjes is iets totaal anders dan onze sessies watergewenning. In het grote zwembad is je kleuter weg van zijn vertrouwde omgeving in het bad thuis. Hij komt terecht in die grote watermassa, hoort vreemde geluiden, ziet andere mensen, het water smaakt en ruikt anders …’

Belangrijke fase

‘Watergewenning voor kleuters is een belangrijke fase op weg naar de “echte zwemlessen”. Daar moet je dus voldoende tijd voor nemen. We zien te vaak dat ouders die fase wel eens onderschatten. Een kind dat onvoldoende ‘watergewend’ is, leert zwemmen met angst voor water, te krampachtig waardoor het minder geniet’, legt Lieve De Winter uit.

Het water al spelend verkennen, er zich veilig in leren bewegen, vertrouwen krijgen in de grote watermassa: dat is waar het om draait. ‘Samen met leeftijdsgenoten – en in dit geval zonder zijn ouders – verkent je kind stap voor stap het water. Zo krijgt je kleuter vertrouwen en oefent hij zijn vaardigheden.’

Intussen heeft Lieve De Winter in haar sportclub al heel wat jonge kinderen de eerste stapjes in het water zien zetten. ‘Ik ben zelf bij deze club lesgever geworden toen mijn kinderen nog watergewenning volgden. Nu hebben we acht geëngageerde lesgevers, waaronder ook twee mensen met een diploma lichamelijke opvoeding.’

LEES OOK > Deze coole waterspelletjes helpen afkoelen bij warm weer

Trucs

Om de kleuters vertrouwd te maken met het zwembad en met water, halen de lesgevers een aantal trucs boven. ‘We zorgen ervoor dat het zwembad een vertrouwde plek is. De kinderen herkennen hun kleedkamer aan een leuk figuurtje zoals een kikker, boot of krab. En nieuwe instappers krijgen een badmuts van het groepje waartoe ze behoren.

Ook de lesgevers spelen een belangrijke rol om het vertrouwen van de kinderen te winnen. Cindy en Lies, twee van onze zwemjuffen, brengen allerlei kleine speeltjes mee waardoor de kinderen hen telkens glunderend onthalen.

En het enthousiasme van juf Hilde en meester Charles werkt eveneens prikkelend. Het groepje waarin ze zich thuis voelen én het vertrouwde gezicht van de lesgever zorgen voor een goede groepssfeer en motiveren tot oefenen.’

Opbouw van de sessies

‘Een sessie duurt ongeveer 30 minuten. Bij ons zijn er drie niveaugroepjes van ongeveer 6 à 8 kinderen. Bij de groep Waterrakker’ start je met basisvaardigheden en als je daar je brevetje behaald hebt, ga je over naar ‘Waterrobbedoes’. Wanneer je daarna bij ‘Waterbengel’ belandt, ben je klaar om je zelfredzaam in het water te begeven. De eerste drie lessen kan de lesgever aangeven dat een kind beter in een hoger of lager groepje meedoet.’

In totaal voorziet Gezinssport Vlaanderen 9 brevetjes, van baby tot kleuter. Wie later instapt en al vaardigheden heeft, hoeft niet bij het laagste niveau te starten. Het kan afhankelijk zijn van sportclub tot sportclub welke niveaus worden aangeboden.

LEES OOK > Kind veilig in het water: hoe doe je dat als je kind nog niet kan zwemmen?

Tijd

Hoelang een kind daarover doet, is heel verschillend. Misschien zijn tien lesjes voldoende, maar sommigen hebben zelfs na twee keer tien lessen nog te weinig geoefend.

Na de sessies watergewenning kan het kind zich redden in het water. Om echt te leren zwemmen, is nog een andere cursus nodig maar de technieken uit de watergewenning komen daarbij zeker van pas!

Jonge helden in het (zwem)bad

Ook zin om jouw kleuter zijn watervrees te laten overwinnen in het zwembad? Kijk hier voor sessies watergewenning in jouw buurt. De meeste reeksen richten zich tot kleuters vanaf drie jaar, maar sommige sportclubs organiseren ook sessies voor baby’s vanaf zes maanden en peuters of echte zwemlessen voor oudere kinderen.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 10/09/2017, laatste update op: 23/02/2022