Er is een konijntje jarig, en het mag maar liefst 65 kaarsjes uitblazen. Dat moeten we vieren! Met taart, slingers én een nieuwe verzamelbundel van nijntje.

Daar kwam een konijntje langs

Het begon allemaal op een zonnige vakantiedag aan zee. Kunstenaar Dick Bruna en zijn vrouw Irene zaten met hun baby Sierk gezellig op een dekentje in het zanderige gras. Plots zagen ze daar een konijntje in de duinen rondhuppelen. Dat inspireerde Bruna tot het vertellen van bedtijdverhaaltjes voor zijn zoon en… zo is nijntje geboren, op 21 juni 1955.

Op dat moment werkte Bruna als illustrator/ontwerper van onder meer posters, boekomslagen en kinderboeken, maar met nijntje begon voor hem een ander hoofdstuk. Datzelfde jaar nog illustreerde Bruna de eerste twee boekjes: nijntje en nijntje in de dierentuin.

LEES OOK > 7 voordelen van voorlezen

De kracht van pure eenvoud

Intussen groeiden er al drie generaties op met de avonturen van het konijntje. Maar hoe kan het dat nijntje zo gigantisch populair werd en wereldwijd een grote voorleeshit blijft? Misschien omdat dit prentenboekfiguurtje en zijn belevenissen zo gewoon zijn dat het zowel door kinderen als volwassenen als bijzonder wordt ervaren.

Elk verhaal heeft dezelfde opbouw: aan de linkerkant lees je vier zinnen op rijm en op de rechterpagina staat een illustratie. Op die prenten is maar weinig te zien: eenvoudig van opbouw, witruimte en weinig details. Laat die combinatie nu net de kracht van de verhaaltjes zijn, samen met de typische Bruna-kleuren.

LEES OOK > Prentenboekjes voor kleine wereldontdekkers

Indrukwekkende getallen

Toen Dick Bruna in 2011 overleed, had hij een indrukwekkend palmares. Hij had toen 124 prentenboeken op zijn naam staan, waarvan 32 over het beroemde konijntje, en er waren wereldwijd 85 miljoen boeken verkocht in meer dan 50 verschillende talen. In Utrecht bevindt zich het museum van nijntje met een vaste tentoonstelling van meer dan 1200 werken.

Om de 65ste verjaardag van het prentenboekfiguurtje te vieren is er nu een leuke verzamelbundel: nijntjes voorleesfeest (uitgeverij Mercis). In dit dikke boek staan vijf klassiekers: nijntje in de dierentuin, het feest van nijntje, nijntje op school, nijntje huilt en koningin nijntje. Het boek heeft vier kleurrijke leeslintjes en is een verzamelobject voor alle fans.

Maak er maar een groot voorleesfeest van, hieperdepiep hoera!

PS Ook op de website van nijntje vind je heel wat leuks rond het 65-jarig bestaan.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 02/07/2020, laatste update op: 15/02/2021

Tags: