De eerste krokussen verschijnen en zie: het JEF-festival komt er ook weer aan! Het is al de 34ste editie van dit jaarlijkse feest voor jeugdfilm en nieuwe media. Dit jaar is het thema van het Jeugdfilmfestival Wetenschap.

Jeugdfilmfestival

Het programma is gevarieerd en aantrekkelijk, goed voor boeiende porties ontspanning. Op 19 februari zorgden Ben Segers en Jean Janssens voor de feestelijke opening, want zij zijn dit jaar de ambassadeurs.

Op die dag vond ook de première plaats van Ook muizen gaan naar de hemel (6+), een prachtige, hartverwarmende stop-motion film voor de hele familie. Het is een verhaal over het overwinnen van vooroordelen en de kracht van vriendschap. Vanaf 23 februari draait de film in de Vlaamse bioscopen. De trailer kan je hier bekijken.

Daarna kan je zowel voor, tijdens als na de krokusvakantie naar hartenlust genieten van het aanbod. Dat bestaat uit de nieuwste films, premières, games, workshops en andere exclusieve events voor en door jongeren. Reis naar een van de locaties in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Roeselare, Leuven en Hamme. Of blijf thuis, want het kan ook online. Op het festivalplatform vind je een groot aanbod van kortfilms, en dit tot begin april.

LEES OOK > Wanneer is je kleuter klaar voor de bioscoop?

Kiezen en kijken

JEF Festival programma

Op de festivalaffiche staan maar liefst 132 films voor iedereen van 2 tot 99 jaar. Voor de allerkleinsten zijn er filmcompilaties zoals Pingu, Meneer Papier en Ollie (2+). In Antwerpen is er elke dag een heuse peutercinema, een unieke vertoning met live gespeelde soundtrack. Een cinema op maat voor de allerkleinsten, met zitplaatsen op kussens en tapijten en met gedempt licht en aangepast geluid.

Veel keuze voor peuters en kleuters, om maar enkele titels te noemen: Rintje 2 en Mironins, De avonturen van Pim & Pom (3+), en Katten hier, katten daar, katten overal (4+).

Films voor 6+ zijn onder andere het Ciné-concert Curieuse nature, waarbij kortfilms live ondersteund worden door muzikanten, en Poupelle uit schoorsteenstad, een Japanse animatiefilm.

Vanaf 8 jaar wordt het smullen van filmklassiekers als Frankenweenie van Tim Burton en het Belgische Toto le héros van Jaco Van Dormael. Die laatste film viert zijn 30-jarig jubileum en wordt vertoond in een nieuwe 4K-gerestaureerde versie.

Voor negenjarigen en ouder is er bijvoorbeeld de Belgische première van Schatjes (‘Mignonnes’), Ket & Doc 2022 (vijf nieuwe kinderdocumentaires van Vlaamse bodem) of Captain Nova, Nederlandse avonturenfilm en grote winnaar op het Cinekid festival 2021.

In de 12+ en 16+ programmatie bekijk je films gekozen door jongeren zelf. Een groep van jonge programmatoren tussen 12 en 20 jaar selecteerde titels die perfect aansluiten bij hun leeftijdsgenoten. Ze bepalen ook zelf hoe de omkadering en events eruit moeten zien. Dus het is echt voor en door jongeren.

LEES OOK > De sterkste films en series met papa’s in de hoofdrol

Masterclasses en Medialabs

JEF-festival is al lang geen klassiek filmgebeuren meer. Kinderen kunnen er niet alleen films kijken, maar ook zelf films én games maken in masterclasses en workshops. Ze worden er begeleid door filmprofessionals en -kenners uit de sector. Er is keuze uit masterclasses van een halve dag tot zelfs een 4-daagse masterclass. Daar krijgen kinderen de tools om zelf met film en nieuwe media aan de slag te gaan (van 4+ tot 16+).

Geen wetenschap zonder experiment, en dat wordt mogelijk met een XL medialab vol digitale en technologische installaties. Je kan het ook een extra grote digitale speeltuin noemen. Een ideale kans om al spelend met film en nieuwe media allerlei moois en ontroerends te ontdekken. Er is zelfs een mini-medialab voor de allerkleinsten.

JEF Festival, van 19 februari tot en met 6 maart 2022. Volledige info, programma en tickets: JEFfestival.be

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 18/02/2022, laatste update op: 22/02/2022