Die eerste dag kleuter- of instapklas is spannend en emotioneel, zowel voor de ouders als voor de instappertjes zelf. Ze leken zo groot in de crèche, maar tussen de ‘echte’ kleuters zijn ze plots zo klein! En dat is niet het enige dat je als ouder van een kind in de instapklas leert die eerste dagen, zoals:

1. De tweede dag is moeilijker dan de eerste

Een goed bewaard geheim dit … de reden is dat het kind de eerste dag nog niet weet wat hem te wachten staat en de tweede dag wel.

2. Je wacht best nog even met naamtekenen

Natuurlijk wil je goed voorbereid zijn, maar wacht nog even met naamstickers met een symbool. Dat komt omdat je kind een eigen symbool krijgt of kiest dat als herkenningspunt dient voor brood-, fruit- en koekdoos en waterfles (en tekeningen en kapstok!). Ergens de naam op schrijven kan natuurlijk wel om die eerste dagen te overbruggen.

3. Naar school gaan is extreem vermoeiend

Die kinderen die in slaap vallen boven hun bord, in de auto of nog op je arm op school? Yep. Of wat extra driftbuien natuurlijk … Ook ‘s middag nog altijd of terug beginnen slapen komt vaak voor.

4. Niet elke kleuter reageert hetzelfde

Hoewel we weten dat elk kind anders is, is dat niet altijd gemakkelijk als het om ons kind gaat. Soms is het gewoon zo, en went jouw kind trager dan de rest of heeft het een andere aanpak nodig.

LEES OOK > Hoe kies je een school die bij jou en je kind past?

5. Je zal nooit echt weten wat (en hoeveel) ze eten over de middag

Laat het los! De heen- en weerschriftjes met exacte logs van stoelgang, eten, snacks en dutjes zijn voorbij en het duurt nog even voor kleuterlief verder komt dan ‘eten’ of ‘patatjes’ op het bord. Laat staan dat hij een goed beeld heeft van wat hij die dag in de klas heeft gedaan. (Tip: de vertelkaart van Klasse helpt!)

6. Niet elke kleuter kan alles even goed

Geen paniek omdat jouw kind wat schever plakt of ongeïnteresseerd is in tekenen of balspelen: ze hebben verschillende talenten, en het maakt je kind niet meteen hopeloos.

7. Ze zijn lang niet allemaal zindelijk

Je stuurt je niet-helemaal-zindelijke kleuter met een klein hartje naar school? Echt: hij is niet de uitzondering!  Meestal pikken de kinderen het wel snel op door de gezamenlijke toiletbezoekjes.

LEES OOK > Zindelijk worden: deze tips zetten je kind op weg

8. Reservekledij meegeven

Zelfs al is je kind zindelijk, een ongelukje is snel gebeurd. Omdat ze het niet durven zeggen, omdat ze opgaan in het spel of het gewoonweg vergeten. Daarbij aansluitend:

9. Broeken met rekkers zijn het gemakkelijkst

We spreken uit ervaring! Deze broeken kan het kind zelf aan- en uitdoen, geen gepruts met knopen en ritsen. De kleuterjuf zal je dankbaar zijn (en je kind ook).

10. Het belang van de rugzak

Dat merk je vooral als je de fruit-, koek- , brood- en/of opvangdozen erin probeert te proppen!

LEES OOK > Dagboek mama Tinny: ‘De eerste schooldag breekt aan voor Marilou’

11. 2,5 jaar is groot en klein tegelijk

Je kind is geen baby meer maar ‘groot’ is hij of zij ook nog niet. Dat maakt de overgang naar school niet altijd simpel. Sommige kinderen staan te trappelen, anderen zijn er niet klaar voor. Weet dat je perfect een instapmoment (of twee) kan overslaan, maar dat een instapklas wel een verschil maakt voor de eerste kleuterklas.

Sowieso is het belangrijk te kijken naar je kind en te doen wat het beste is voor hem of haar, ook na het instapmoment. Lukt het niet goed en verbetert de situatie niet? Durf dan kiezen voor halve dagen, bijvoorbeeld. Als dat lukt met opvang natuurlijk…

12. Je kind kan dit

Je mag er echt vertrouwen in hebben dat je kind het aankan. Soms gaat het vlot, soms wat minder vlot, maar het lukt uiteindelijk wel.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 07/03/2017, laatste update op: 22/02/2022

Tags: , , , , , , , , , ,