Hét thema van de voorleesweek 2018 is ‘vroeg beginnen’. Letterlijk dan: vroeg beginnen met voorlezen aan kinderen. Ook peuters kan je voorlezen. Korte, eenvoudige verhalen maken je kind vertrouwd met taal… en boeken. Ze leren er ook behoorlijk veel uit.

Voorlezen aan peuters is iets gemakkelijker dan voorlezen aan baby’s: ze kunnen helpen met (dikke kartonnen) pagina’s om te slaan of flapjes om te draaien. De boekjes kunnen op deze leeftijd ook dienen om peuters iets aan te leren: tanden poetsen, op het potje gaan of emoties leren begrijpen.

> Waarom voorlezen? 7 voordelen voor je kindje

 

Deze boekjes zijn alvast een plezier om voor te lezen aan je peuter!

Nog even achter mijn oortjes kriebelen

Klein Konijn moet gaan slapen, want het is al laat. Eerst moet er nog van alles gebeuren. Daar kan hij wel wat hulp bij gebruiken! Wie helpt Klein Konijn, zodat hij op tijd in zijn bedje ligt? Nog even achter mijn oortjes kriebelen is een heel leuk boekje om peuters op een speelse manier het slaapritueel bij te brengen.

Jörg Mühle, uitgeverij Gottmer

Feest voor Ilyas

Een ontdekkingsboek voor peuters: je leert er tellen en ontdekt woorden in andere talen. Dat allemaal in het onweerstaanbare thema van verjaren! Er is taart, er zijn slingers en… leuk: er is ook bezoek van familie én van buurmeisje Sofie.

Khadija Timouzar en Mijke Coebergh (ill.), uitgeverij Studio Sesam

Tuur gaat op het potje

Mama en papa hebben een cadeautje voor Tuur: een mooi, rood potje. Tuur draagt nu nog een luier, maar dat zal niet lang meer duren. Het lukt echter niet van de eerste keer… In Tuur gaat op het potje wordt het thema zindelijkheid op een luchtige manier gebracht. Het is een stevig interactief kartonboek met verschillende schuifjes en flapjes.

Uitgeverij Ballon Media

Mijn tuin

In Mijn tuin kunnen peuters enkele dieren in de tuin niet alleen zien, maar ook voelen én horen. Op elke dubbele pagina zien ze een illustratie met een’voelvlak in verwerkt, en een geluidsknopje. Stevig kartonboekje met veilige, afgeronde hoeken.

Dit boekje is deel van een reeks geluidenboekjes, met dierengeluiden, muziekinstrumenten als klassieke muziek. Een overzicht vind je hier.

Marion Billet, uitgeverij Clavis

Het boze boek

Peuters kunnen hun boosheid nog maar moeilijk de baas. Het boze boek gaat mee op onderzoek naar wat boos zijn is en wat je kan doen als je boos bent. Wat werkt het best? Het boek nodigt je peuter uit tot meedoen en meedenken.

Cédric Ramadier en Vincent Bourgeau (ill.), Uitgeverij De Eenhoorn

Een kusje voor kleine vis

In de kleurrijke wereld van Lucy Cousins duikt na Muis een nieuw dier op: kleine vis! Kleine vis legt uit wat hij allemaal doet… en wat hij het allerfijnste vindt. Een boekje voor oudere baby’s en kleine peuters over spelen en knuffelen.

Lucy Cousins, uitgeverij Leopold

Gepubliceerd op: 29/10/2018

Tags: ,