Naar aanleiding van de Week van de Groeilamp 2021 (16-23 mei) vroegen we enkele gezinnen naar hun koestermomenten. Want koesteren doet groeien. Ze vertellen ook wat of wie hen steunt bij de opvoeding. Ayla en Bart koesteren de buitenmomenten met zoontje Mats. 

Ayla en Bart en zoontje Mats (2,5) kijken op het moment van ons gesprek uit naar de geboorte van een tweede kindje. ‘Sinds Mats een jaar is, eten we ’s avonds met zijn drieën en is dat een koestermoment’, vertelt Ayla.

‘Half zes is vroeg, maar we vinden het belangrijk en gezellig samen. Als je vroeg eet zijn de praktische beslommeringen zoals opruimen van de keuken ook sneller achter de rug en komt de avondlijke rust vroeger.

Als Mats van de crèche thuiskomt is hij moe, overactief, hangerig … Dan proberen we er echt voor hem te zijn en niet 1001 andere zaken af te werken. Van 17 tot 19 uur is gezinstijd. Met voor het slapengaan een verhaaltje, ook een koestermoment. En als Mats in bed ligt, ploffen Bart en ik in de zetel: onze koestertijd.

Ook de buitenmomenten met Mats koesteren we: een ritje met de fiets, wandelen met de hond, in de tuin bezig zijn, …’

LEES OOK > Voor Manar is het avondeten het gezinsmoment van de dag: ‘Smartphones zijn dan uit den boze’

Netwerk

Voor opvang kunnen Ayla en Bart rekenen op de grootouders. Soms gaat Ayla te rade bij haar mama over opvoeding, maar ze leest er vooral veel over. ‘En met vrienden met kinderen wisselen we ervaringen uit’, vertelt ze. ‘Zo’n netwerk is fijn en belangrijk.

In het begin van de lockdown heeft Mats een periode niet goed geslapen, gelukkig duurde dat niet lang zodat wij weer onze nachtrust hadden. Voor jonge ouders moet het zwaar zijn om nooit eens je kind bij iemand te kunnen achterlaten om zelf wat slaap in te halen.’

Ayla en Bart willen voldoende momenten echt beschikbaar zijn voor Mats. Met de komst van een tweede kindje wordt het zoeken naar een nieuw evenwicht om voldoende beschikbaar te blijven voor de kinderen. ‘Dan heb je de eerste weken sowieso een soort quarantaine’, lacht Ayla. ‘En heb je alle tijd en energie nodig voor de kindjes.

Maar daarna kijk ik er echt naar uit om na meer dan een jaar weer eens iets samen te kunnen doen met vrienden en hun kinderen.’ (Intussen is Nore geboren op 7 april.)

LEES OOK > Week van de Groeilamp: opvoeding in de spotlights

Week van de Groeilamp

De Week van de Opvoeding heet voortaan Week van de Groeilamp. Zorg dragen voor kinderen heeft alles te maken met ruimte maken om te groeien, letterlijk en figuurlijk. Ook ouders en andere opvoeders groeien in hun rol. Met vallen en opstaan. De groeilamp laat het licht schijnen op ‘opvoeden’ en zet ouders en andere opvoeders in de spotlights. De lamp zet ook de plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet.

De Week van de Groeilamp (16-23 mei) wordt gecoördineerd door Expoo/Opgroeien en de Gezinsbond. De hele maand mei zijn er webinars (over onderhandelen, risico vol spelen, stress bij kinderen, slapen en eten, …), op 15-16 mei een opdrachtentocht.

Dit artikel verscheen in mei 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 05/05/2021, laatste update op: 18/05/2022

Tags: , ,