Het eerste lachje, de eerste stapjes, het eerste woordje … zo’n kleine dreumes kan genieten van heel wat aanmoedigingen. De peuterpuberteit maakt het al wat moelijker. Want wanneer geef je dat compliment als je kind de kasten leeg haalt, de winkel bij elkaar krijst of nachtelijke toeren uithaalt? Hmm … Help … Hoe doe ik dat?

Compliment voor een kind? Complimentjes spelen een belangrijke rol in het groeiproces van een kind. Ze hebben bevestiging nodig en worden op die manier aangemoedigd om door te zetten. En geef toe, geldt dit ook niet een beetje voor ons? Voelen wij ons hart ook niet wat sneller slaan bij een bemoedigend woord? Groeien doet deugd en geeft energie!

LEES OOK > Eerste hulp bij peuterpuberteit

5 tips voor een goed compliment

  • Spreek vanuit jezelf. Zeg ‘Ik vind dat je dat goed hebt gedaan’ in plaats van ‘Goed gedaan’.
  • Geef een compliment dat je meent, kinderen hebben het snel door wanneer je niet oprecht bent. Je houding, maar ook je intonatie en gezichtsuitdrukking spelen hierin een rol. ‘Wauw, knap’ en direct je hoofd wegdraaien, werkt niet. Maar wel ‘Nog niet helemaal binnen de lijntjes, maar ik zie dat je je best hebt gedaan.’
  • Geef complimentjes omdat je kind zijn best doet of vooruitgang maakt, ongeacht het resultaat. Je kind leert omgaan met uitdagingen en leert uit zijn fouten. Bijvoorbeeld een 6/10 voor wiskunde is een knap resultaat als je weet dat zoon/dochterlief er hard voor gewerkt heeft.
  • Je hoeft je kind niet voor elk klein dingetje op te hemelen, maar toon wel dat je hem/haar apprecieert. Geef een knipoog, een schouderklop, wrijf eens over het bolleke, …
  • Kinderen die het altijd goed doen, worden weleens vergeten. Ook zij gaan extra zweven wanneer ze een compliment krijgen.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 28/02/2017, laatste update op: 22/02/2022

Tags: , , ,