Hoe hard je ook je best doet met allerlei veiligheidshekjes en kindersloten, het is bijna onmogelijk om je woning en omgeving zodanig te beveiligen dat je peuter geen enkel risico loopt. Kleine kinderen zijn nu eenmaal even nieuwsgierig als onvoorspelbaar. Met vallen en opstaan leren ze ook omgaan met gevaar. En omdat het nog even duurt voor ze zelf alle risico’s kunnen inschatten, ben jij nu hun grote beschermengel. Deze vijf tips helpen je daarbij.

1 Hou je peuter in de gaten

Iedere ouder van een peuter kan erover meepraten: nu kom je ogen, oren en handen tekort. Want als je peutertjes even uit het oog verliest, hebben ze in geen tijd iets mispeuterd (scrol maar even naar beneden). Meestal gaat het dan om wat deugnieterij: ze scheuren blaadjes uit een boek, prutsen aan je telefoon of zetten hun tanden in de tafelpoten. Maar soms kan in één ogenblik iets veel ergers gebeuren. Daarom hou je je kind dus best voortdurend in de gaten.

2. Hou je hoofd erbij

Laat je aandacht nooit verslappen als je met schoonmaakproducten, medicijnen, elektrische apparaten of ander gereedschap bezig bent. Belt er iemand aan de deur? Ook al weet je dat het waarschijnlijk maar heel even duurt, neem je peuter toch mee. Zo blijft je kind nooit alleen achter in een mogelijk gevaarlijke situatie. Wees bovendien extra op je hoede tijdens drukke momenten thuis of als je constant wordt afgeleid, bijvoorbeeld op een familiefeest.

LEES OOK > Vergiftiging bij kinderen: wat moet je doen als je kindje gevaarlijke producten binnenkrijgt?

3. Geef voldoende vrijheid

Voortdurende waakzaamheid betekent niet dat je constant als een helikopter boven je peuter cirkelt en dat je elk initiatief stillegt. Nee, kinderen moeten ook de gelegenheid krijgen om nieuwe dingen te ontdekken en uit te proberen. De juiste uitdagingen bieden namelijk uitstekende leerkansen. Kinderen die die kansen niet krijgen, worden geremd in hun ontwikkeling en lopen juist méér risico op ongevallen, bijvoorbeeld later in de turnzaal op school. Als je je kroost té beschermend opvoedt, ontneem je hen trouwens niet alleen veel leerzame ervaringen, maar ook een heleboel plezier.

4. Leer hen zelf gevaren zien

Gaandeweg leren kinderen omgaan met gevaren, want jij leert hen belangrijke begrippen kennen, zoals bijvoorbeeld: ‘Dit mes is scherp, we snijden er de appel mee. Kijk zo doe je dat. Probeer je ook eens? We doen dat heel voorzichtig en samen, want als je in je vinger snijdt dan doet dat pijn.’ Zo ervaren peuters al doende wat ‘scherp’ betekent en leren ze het gevaar hiervan te zien. Als ouder speel je in op hun nieuwsgierigheid en help je hen samen met jou de dingen ontdekken.

5. Schat situaties goed in

Bekijk de omgeving eens door de ogen van een kind: wat ligt binnen handbereik van een peuter, wat ziet er aantrekkelijk uit om op te klimmen, in te kruipen en mee te spelen? Kan dit gevaarlijke situaties opleveren? Soms schuilt het gevaar in een onverwachte hoek. Zelfs gewone en op het eerste gezicht onschuldige voorwerpen zoals een sleutel of een volle emmer kunnen risico’s opleveren.

Zo kregen we een e-mail van een mama die ons vertelde over het gevaar van grote plastic hoezen rond dekbedden. Haar dochtertje was erin geslaagd de rits van binnenuit dicht te trekken, maar kreeg de sluiting daarna niet meer open. Het is gelukkig allemaal goed afgelopen, maar om diezelfde reden zijn bijvoorbeeld ook speelkoffers te mijden. Zeker als ze in het slot kunnen vallen. Het is bovendien slim om geen sleutels op deuren te laten zitten. Vaak slaagt een peuter er toevallig in om de sleutel om te draaien, maar lukt het daarna niet meer om die de andere kant op te draaien. Wie als kind ooit zat opgesloten in een klein toilet weet hoe eng dat is.

LEES OOK > Risicovol spelen: tips om je kinderen veilig en avontuurlijk te laten spelen

Oeps, betrapt!

Als je hen even alleen laat, hebben kinderen in geen tijd iets misPEUTERd. Deze foto’s kregen we ingestuurd. Herkenbaar?

Oeps, betrapt! Ingestuurde lezersfoto's

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 01/08/2022, laatste update op: 02/05/2023