Kinderen en cultuur: dat gaat samen, al is dat niet altijd evident. Meer en meer worden inspanningen gedaan, ook door de niet voor de hand liggende culturele aanbieders, om gezinnen met kinderen een aangename, leerrijke of boeiende ervaring te geven. Musea zetten daar stappen in met een familieparcours, doe-boekjes of ontdekkingstochten, maar ook bibliotheken, theaters en concertzalen doen inspanningen.

Een kindvriendelijke culturele activiteit is meer dan een show voor kinderen of een museum met een speelhoek. Het gaat niet enkel om iets aanbieden dat voor kinderen interessant kan gaan, het gaat ook om hoe je de informatie presenteert en weergeeft, wat je aanpast in de inrichting of zelfs de verwachtingen. Kortom, het gaat om het totaalplaatje.

Hoe weet je dan als ouder of een cultuurhuis moeite doet voor kinderen?

Op niveau van het kind

Een van de zaken waar je als ouder mee worstelt is: ‘Is dit geschikt voor mijn kind?’ Kunnen ze het begrijpen, zal het hen boeien, is het (letterlijk) toegankelijk voor hen?

Kindvriendelijke cultuuraanbieders maken daar werk van door expliciet te vermelden voor welke leeftijd een evenement bedoeld is, hoelang het duurt en of er pauze is.  Regelmatig organiseren ze ook evenementen specifiek voor kinderen en gezinnen, zoals Voorleesweek of Krokuskriebels, zodat de drempel om regelmatiger te komen verkleint.

Eten & drinken

Bij kinderen (zeker bij kleine kinderen) horen ook altijd veel spullen: ze moeten op tijd eten, kunnen nog niet op een gewone stoel zitten, moeten een verse pamper of borstvoeding krijgen.

Daarom is het ook nuttig om te weten of er een borstvoedingsruimte is, of er eetstoelen aanwezig zijn en voeding die kinderen lekker vinden (en relatief gezond is). Misschien is er wel een microgolf waar je zelf iets kan opwarmen en natuurlijk is een verzorgingskussen fijner dan op je knieën een kronkelende peuter te verversen.

Duidelijke prijzen

Met een gezin op stap gaan, kan al eens prijzig uitvallen. Een duidelijke vermelding van wat iets kost (en wat gratis is!), is drempelverlagend. Zo kunnen gezinnen op voorhand berekenen of de uitstap binnen het budget past.

Bereikbaar en toegankelijk

Hoe geraak je in die bibliotheek of theaterzaal? Hoever is het stappen van de dichtstbijzijnde tram- of bushalte of parking? Is de locatie toegankelijk met een buggy of rolstoel? Allemaal vragen die je je stelt als gezin voor je op uitstap trekt.

Begrijpelijke taal

Er wordt in duidelijke en begrijpelijke taal gezegd wat mag en niet mag, en wat wordt verwacht. Communicatie over universele dingen (toilet, rolstoeltoegang, vestiaire, verversruimte, …) wordt zoveel mogelijk aangekondigd met symbolen. Zo zijn ze ook begrijpelijk voor de kinderen (en anderstaligen!).

Waar kinderen welkom zijn

Al bovenstaande maatregelen zijn een maat voor niets als kinderen en hun ouders zich niet welkom voelen in het museum, de bibliotheek, het cultureel centrum. Gezinsvriendelijke plekken zijn die plekken waar je warm en oprecht welkom wordt geheten, waar kinderen mogen zijn wie ze zijn en ze als een volwaardige bezoekers worden behandeld. Een klein souvenir, zoals een pin of sleutelhanger, kan dit plaatje afmaken.

Dat lijkt veel, maar veel cultuuraanbieders doen dit al spontaan. Deze musea (waar je mét korting heen kan), vermelden bijvoorbeeld heel duidelijk de toegangstarieven, tot welke leeftijd het gratis is en wat het familieparcours of een doeboekje kost (meestal niks). Ondertussen tekenden meer dan 100 musea, culturele centra en bibliotheken een manifest, dat Publiq samen met onder meer de Gezinsbond heeft opgesteld voor de cultuurhuizen.

OPROEP
Heb jij een uitstap gemaakt waar jij en je (klein)kinderen zich welkom voelden? Waar er een boeiende voorstelling, een interessante tentoonstelling of een toffe workshop was?  Deel je ervaring en/of foto op sociale media met #welkomopcultuur We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen!

Inspiratie nodig? Dat vind je hier:

Naar welke musea kan je gaan met je (klein)kind?

6 tips om een museumbezoek met kinderen leuker te maken

Baby’s en cultuur? Dat gaat heel goed samen!

Gepubliceerd op: 29/03/2019, laatste update op: 17/04/2019

Tags: ,