Voor de Week van de Opvoeding gingen twee redacteurs praten met een gezin. Sarah Saelens bezocht mama's Katrien en Lien, die samen drie kinderen opvoeden: Matteo (6), Marrit (4) en Pepijn (2). "We zijn niet altijd verantwoord bezig, maar je moet het ook nog kunnen volhouden."

De twee mama’s steken niet onder stoelen of banken dat opvoeden niet altijd van een leien dakje loopt.

“Geen enkele ouder is perfect, toch? Wij verliezen dus ook wel eens ons geduld of zijn te moe om consequent en correct te reageren. Als de kinderen véél te schattig kijken, krijgen ze soms toch een chocolaatje.”

Op de tablet

“Pepijn mag nu en dan tijdens het eten op de tablet kijken, omdat het voor een kind van zijn leeftijd nog te moeilijk is om rustig aan tafel te zitten. We beseffen zeker dat we dan niet zo pedagogisch verantwoord bezig zijn, maar je moet het ook zelf kunnen volhouden, hè?”

Scheidsrechters

“Opvoeden is uiteindelijk een leerproces waarbij je als ouder nog elke dag iets bijleert. Ook van je kinderen. Bijvoorbeeld toen Matteo woest riep: ‘Jullie zeggen alleen maar nee!’ En gelijk had hij. We focusten zo hard op alle mogelijke regels en afspraken dat we soms net scheidsrechters leken.

Dus hebben we keuzes gemaakt: welke discussies gaan we aan en welke zaken zien we voorlopig door de vingers? Nu we veel beter weten welke accenten we willen leggen in de opvoeding, loopt het een pak vlotter.”

Prioriteiten

Eén van die accenten ligt op beleefd zijn en respect hebben voor alles en iedereen.

“Ook voor de kleine dingen”, vertellen de mama’s. “Als we hen één ding willen bijbrengen, is het wel dat ze ook blij zijn met kleine attenties. Het moet niet altijd duurder, groter en meer zijn. Ze mogen gerust beseffen dat veel kinderen het een pak minder goed hebben en dat het dus niet zo evident is om zomaar alles te krijgen. ”

(Fotograaf: Kristof Ghyselinck)

Buikgevoel & BJO

Katrien en Lien volgen hun buikgevoel en dat lijkt bijzonder goed te werken.  Voor één tijdschrift maken ze graag een uitzondering: “Jullie Brieven aan Jonge Ouders vinden wij heel leuk. In elk boekje kunnen we netjes de leeftijd en de ontwikkeling van onze kindjes volgen. Bovendien zijn de artikels heel herkenbaar en vaak geruststellend om te lezen.”

Mooie momenten samen

De mama’s besluiten: “Het draait vooral om de dagelijkse dingen en om de mooie momenten samen. Samen op reis, gaan fietsen, naar het zwembad of met z’n allen aan zee.”

“Of neem nu gewoon de autoritjes van school naar huis! Hoe Matteo, Marrit en Pepijn tegen elkaar vertellen over hun dag en samen zitten te lachen. En dan met z’n allen gek doen op de muziek. Zelfs Pepijn zingt mee met de liedjes in de auto. En als hij in een slechte bui is en nukkig in zijn autostoel zit, halen Matteo en Marrit alle trucs uit de kast om hem op te beuren.

Heerlijk! Al die spontane reacties en kleine gesprekjes met elkaar, ook dat is opvoeden voor ons.”

 

Dit artikel is een bewerking van een interview dat verscheen in De Bond van 12 mei 2017. De Bond is een gratis krant voor de leden van de Gezinsbond. Brieven aan Jonge Ouders is een gratis magazine voor alle ouders van de zwangerschap tot de kinderen 2,5 jaar zijn.

Brieven aan Jonge ouders ontvangen je gratis als lid van De Gezinsbond. Lid worden? Klik hier. 

Meer verhalen uit het leven gegrepen kan je volgen via Facebook.

Gepubliceerd op: 22/05/2017, laatste update op: 08/12/2017

Tags: , , , , , ,