Zodra je kind de babystoel ontgroeid is (het hoofd steekt erbovenuit of de gewichtslimiet is bereikt), is het tijd voor een stoel van groep 1. Zo zitten je peuter en kleuter veilig in de auto.

De beste optie om een peuter en kleuter veilig in de auto te zetten, is een stoel tegen de rijrichting in. Het kind kan ook met de rijrichting mee vervoerd worden. De vijfpuntsgordel (riempjes over de beentjes en de schouders) is het meest gebruikt, maar andere systemen zijn ook goedgekeurd.

Veiligheidstips voor stoel van groep 1

Opdat het kind veilig zit, moet op de volgende zaken gelet worden.

1. Stevige stoel

De stoel moet stevig vastgemaakt zijn in de auto. Volg hiervoor de handleiding. Bij een systeem dat vastgemaakt wordt met een gordel, maak je net als bij de babyzitjes eerst de korte kant van de gordel vast en dan de lange. Trek de gordel goed aan om de beweeglijkheid van de stoel zoveel mogelijk te beperken.

Zorg bij een systeem met isofix dat ook het ankerpunt achterin goed wordt vastgemaakt.

Een autostoel bedoeld om te installeren tegen de rijrichting kan niet zomaar met de rijrichting mee geïnstalleerd worden. Bij een stoel tegen de rijrichting moeten de frontale airbags uitgeschakeld worden. Kan dit niet, dan is een stoel met de rijrichting mee meer aangewezen.

2. Hoofdsteun

Bij een stoel met verstelbare hoofdsteun, stel je de steun af op de grootte van het kind.

Zit de hoofdsteun van de achterbank in de weg, dan kan deze soms omgedraaid worden zodat de stoel steviger kan vastgemaakt worden.

3. Strakke schouderriempjes

De riempjes in de stoel moeten strak vastgemaakt worden: je moet het klikgeluid horen en er mag maximaal 1 centimeter speling zijn. Vertrek met de riempjes op schouderhoogte om de afstelling zo goed mogelijk te doen. Pas deze riempjes telkens aan aan de dikte van de kledij.

Let op met winterjassen: dan zit het kind niet zo stevig als je denkt doordat de kledij (bijvoorbeeld met donslaag) ingedrukt kan worden. Er wordt aangeraden (ook voor volwassenen) om geen dikke jassen te dragen in de auto, maar een dikke trui en te werken met bijvoorbeeld een fleecedeken.

4. Riem tussen de benen

Maak de riem tussen de beentjes zo kort mogelijk vast.

5. Zolang mogelijk

Hoewel bij de autostoel is aangegeven dat het kind er in mag vanaf 9 kilo wordt toch aangeraden om het kind te vervoeren in een stoel van groep 0+ (tegen de rijrichting) tot 13 kilo of tot het hoofd van het kind boven de rand komt. Schakel pas over op een stoel van groep 2 of 3 als je kind meer dan 18 kilo weegt. Gebruik liefst een verhoogkussen met steun om zijdelings geslinger van het kind bij een botsing te vermijden.

Tips voor stoel van groep 2 of 3

Het verschil tussen een autostoel van groep 2 en een stoel van groep 3 is de rugleuning. Stoelen van groep 2 (met rugleuning) zijn aangeraden voor kleuters van 15 tot 22 kilo, het zitkussen (groep 3) vanaf 22 kilo. Er zijn ook combinatiestoelen, die kan ‘ombouwen’.

Belangrijk hier is de aanwezigheid van de gordelgeleider. Lees in de handleiding goed hoe je die correct vastmaakt. Het korte gedeelte van de gordel komt onder de armsteuntjes. Een zitje met rugleuning en gordelgeleider is veiliger dan een gewoon verhogend zitkussen.

Ook hier geldt dat je je kind best zolang mogelijk in de vorige stoel houdt. In principe mag vanaf 1,35 meter overgeschakeld worden op enkel de gordel, maar tot 36 kilo wordt zeker aangeraden om nog een zitkussen te gebruiken.

Veiligheidslabel

Een veilige autostoel heeft een keurmerk (03 of 04) of een iSize-label. Het label is oranje en bevat zowel lengte- als gewichtsaanduiding en een homologatienummer. De twee labels betekenen dat het autostoeltje veilig is, al gaat iSize nog een stap verder.

Bij iSize (intelligent size) telt de lengte, waarbij het vorige label (ECE R44/04) vooral gewicht en leeftijd telde. Dit moet het gemakkelijker maken om de juiste stoel voor je kind te kiezen. Tijdens de overgangsperiode bestaan de twee nog naast elkaar, maar op termijn zal enkel iSize nog overblijven. Het is nog niet duidelijk hoelang die overgangsperiode zal duren.

De normen zijn bij iSize ook strenger: kinderen tot 85 centimeter (en/of 15 maanden) tegen de rijrichting en alle stoeltjes vastgemaakt met isofix, zodat ze steviger zijn vastgemaakt aan de auto. Ook de zijdelingse veiligheid van deze stoeltjes zou worden getest.

Beloofd?

Beloof jij ook om je kind altijd stevig vast te klikken in de auto? Dat is de campagne waarmee de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde in 2017 naar het grote publiek trekt. Op de website vind je tips over de juiste autostoel en de reden voor deze belofte.

Want lang niet iedereen blijkt de kinderen vast te klikken in de auto: Twee op drie kinderen zit niet altijd vastgeklikt in de auto. Eén op tien zit zelfs niet met een gordel in de auto. Bij correct gebruik van een autostoel voor baby’s kan het risico op een ernstig letsel of overlijden met 55 procent dalen. De moeite dus!

Volg steeds de laatste updates via Facebook en/of Twitter. Of verkies je om verder via de nieuwsbrief op de hoogte gehouden te worden? Schrijf je dan hier in
Jij wilt één van ons worden? Dan kan je hier lid worden. 
Gepubliceerd op: 21/02/2018

Tags: , ,