Struikel je ook weleens over de bouwtorens, puzzeldozen en poppenwagens van de kinderen? Zeker na de komst van de Sint en de kerstman zijn de bergen van al dat leuks vaak niet te overzien. Dat leidt tot pijnlijke struikelpartijen in de woonkamer, maar ook tot keuzestress (ja, echt) bij kinderen.

Zo bleek uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit in Toledo dat kleuters creatiever zijn als ze minder speeltjes hebben. Zo spelen de kinderen twee keer zolang met elk speeltje als er niet te veel aangeboden worden. Ze bedenken ook meer nieuwe toepassingen. Te veel speelgoed zorgt voor te veel prikkels, te veel afleiding… en dus minder spelplezier.

De studie was weliswaar klein (bij 36 kleuters) maar bevat het potentieel om anders met speelgoed om te gaan.

Zelf ook al vastgesteld dat de kinderen minder lijken te spelen naarmate ze meer hebben? Dan is het misschien wel tijd om op te ruimen. Hoe pak je dat dan aan, zo’n ontrommelde speelplek? Met de vier letters van KOOL zetten we je alvast op weg. En laat dat speelplezier dan maar groeien – als kool.

  • Kiezen wat je toont

Door niet alle speelgoed uit te stallen, maar net te kiezen wat je toont, beperk je al de keuze voor de kinderen. Speelgoed in dozen bijvoorbeeld, die verborgen staan in een andere kamer. Zijn de kinderen het speelgoed beu, dan kan je ze een nieuwe doos laten kiezen.

Zo sla je drie vliegen in één klap: minder speelgoed in omloop, kans op herontdekken van eigen speelgoed én er wordt wat meer opgeruimd!

  • Ont-rommelen’

Wat kapot of onvolledig is, moet weg. Speelgoed waar de kinderen te oud voor zijn, wordt weggestopt (en op gezette tijdens toch nog eens uitgehaald). Waar niet meer mee gespeeld wordt, kan geschonken worden aan een goed doel of een tweede leven krijgen via de Kringwinkel. Of je kan het verkopen op een tweedehandsbeurs van de Gezinsbond.

De chaos vermindert en de leuke speelgoedjes blijven over. Of wie weet wordt er wel een ontdekking gedaan.

LEES OOK > Wat doen met oud speelgoed? (Niet weggooien!)

  • Ontleen speelgoed bij vrienden of in de spelotheek

Speelgoed ontlenen bij bv. een spelotheek heeft als voordeel dat de opbouw van speelgoed thuis vermindert. Interessant is ook dat er telkens een keuze moet worden gemaakt én dat er regelmatig gewisseld wordt. Nieuwe prikkels staan altijd garant tot meer spelen.

Geen tijd om tot daar te gaan? Misschien zijn er vrienden met oudere kinderen van wie je tijdelijk speelgoed kunt gebruiken.

  • Leren beperken

Als je kinderen laat doen, zouden ze een halve speelgoedwinkel in huis halen. Familie, vriendjes of jezelf een beetje beperken, en slechts enkele dingen vanop de lijst geven, is ook een begin om te veel speelgoed in te dijken. Er kan samengelegd worden voor grotere cadeaus of voor ervaringen, zoals een theatershow, een concert of pretpark.

Te veel keuze is geen keuze

Less is more, luidt het gezegde. En we moeten het gaan geloven ook. Kinderen die overspoeld worden door keuze, kiezen uiteindelijk niets meer. Ze focussen zich minder, hun spel komt niet tot ontwikkeling, ze ‘vervelen’ zich ondanks een kast vol speelgoed.

Als je natuurlijk een kind hebt dat net tot leven komt als alle speelgoed is uitgehaald en met elkaar gecombineerd kan worden … dan zal je moeten leren leven met de speelgoedchaos!

LEES OOK > Speeltijd: cadeautips die geen speelgoed zijn

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 21/12/2017, laatste update op: 24/02/2022

Tags: , , ,