Samen lezen kan een rustmoment zijn voor het gezin, zelfs met een drukke kleuter. Met deze voorleesboekjes voor kleuters is het vast even stil in huis!

Vosje

Als Vosje achter twee vlinders aanholt, valt hij in een kuil. Na die klap heeft Vosje een droom die hij nooit eerder heeft gehad. In die droom is hij weer zo klein als een appeltje, en ziet hij zijn broer en zusjes weer. Als hij wat ouder is sluipt hij voor het eerst uit zijn hol en ziet hij voor de allereerste keer de maan. En de droom gaat verder. Tot Vosje opeens weer twee paarse vlinders ziet fladderen, en het niet kan laten om er opnieuw achteraan te rennen. Wat is dit voor een droom? Magisch mooi verhaal met buitengewoon prachtige illustraties.

Edward van de Vendel en Marije Tolman (ill.), Querido

Kikker en de vallende ster

Kikker en zijn vriendjes zaten buiten en keken naar de sterrenhemel. Opeens zagen ze een vallende ster. Wat een geluk, want nu mochten ze allemaal een wens doen! Behalve Kikker dan, want omdat hij net de andere kant opkeek, had hij de vallende ster niet gezien. Wat een pech, Kikker had nog wel zo graag een wens gedaan…

Met de zin ‘Het was een mooie zomeravond’ begon Max Velthuijs ooit een schetsboek voor een nieuw avontuur van Kikker. Dit werd door de Stichting Max Velthuijs verder uitgewerkt tot Kikker en de vallende ster, een verhaal waarin we Kikker helemaal herkennen: dromerig, verdrietig, mopperend, hoopvol en uiteindelijk opgelucht en gelukkig.

(naar) Max Velthuijs, uitgeverij Leopold

Nops – Winterpret

nops wintertijd voorlezenOoievaar trekt elk jaar naar het warme Zuiden, maar dit keer is hij het vergeten. Nu is het winter en dat is niets voor Ooievaar: hij ziet blauw van de kou. Hij houdt niet van sneeuw en wil wel weg, maar dat lukt nu niet meer. Konijntjes Nops en Nora proberen Ooievaar ervan te overtuigen dat het in de winter ook best leuk kan zijn. Een nieuw verhaal in de reeks over het konijn Nops en zijn vrienden.

Rosemarie De Vos & Evelyn Mertens, uitgeverij De Rêverie

De grotteling

grotteling voorlezen kleuters boekentipsRuby denkt aan het orgelwijsje dat ze eerder die dag op straat had gehoord. Dat ging over De Grotteling, een geheimzinnig wezen dat in het midden van de nacht door de straten sluipt. Als ze in haar bed ligt moet Ruby er steeds aan denken, ze kan er niet van slapen. Wie is die mysterieuze Grotteling, waar iedereen zo bang voor is?
Een spannend verhaal op rijm, knap vertaald door Edward van de Vendel.

Benji Davies, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Johannes de parkiet

johannes de parkiet kleuterboekGijs heeft een vogelverblijf gebouwd. Deze volière is groot genoeg voor wel honderd vogels. Maar zoveel heeft hij er (nog) niet. Nu is er alleen maar Johannes de parkiet. Die mag dus vanuit zijn vertrouwde kooi naar een nieuw verblijf verhuizen. Johannes voelt zich er snel thuis. Maar dan komt de ene bezoeker na de andere. Johannes vindt dat helemaal niet gezellig. Voor hem zijn het een voor een vreemde vogels. Grappig verhaal over vriendschap en vooroordelen, met prachtige illustraties.

Mark Haayema & Medy Oberendorff, uitgeverij Rubinstein

Nog inspiratie nodig? Voor kleuters die houden van wetenschap en techniek zijn er ook deze boekentips.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 29/10/2018, laatste update op: 24/02/2022

Tags: , ,