Mama Tinny houdt een dagboek bij over de avonturen van haar dochtertje Marilou. Vandaag breekt er een spannend moment aan: de eerste schooldag voor Marilou.

De eerste schooldag

De eerste schooldag breekt bijna aan. Heel lang leek het alsof dat moment nog eeuwen in de toekomst lag. We hoefden ons kleine meisje nog niet te delen met de rest van de wereld en mochten genieten van elke seconde samen.

Eerlijk? Ik kijk er niet naar uit, want het lijkt me een ongelooflijk moeilijke dag. Plots gaat iemand anders, die we bovendien helemaal niet zo goed kennen, evenveel tijd met ‘mijn’ Marilou doorbrengen. Dat idee heeft me al verschillende keren tot tranen toe bewogen.

De afgelopen week vertelden we Marilou steeds opnieuw enthousiast over de leuke school waar ze straks naartoe mag. We benadrukken hoe fijn het zal zijn: spelen met de kindjes, allerlei nieuw speelgoed, een lieve juf …

LEES OOK > Hoe kies je een school die bij jou en je kind past?

Vol vertrouwen

De grote dag! Wachten tot onze dochter zelf wakker wordt, is er niet bij. We willen namelijk niet te laat komen. Voor onze lieve meid maakt het gelukkig geen verschil. Zelfs als ze door ons wordt gewekt, begint ze de dag vrolijk met knuffels, kusjes en een stralende lach.

Dat het uur van vertrek dichterbij komt, voelt ze zelf ook aan. Er hangt wat spanning in de lucht, maar vooral veel nieuwsgierigheid en vrolijkheid. Gepakt en gezakt vertrekken we samen naar het schooltje.

‘De eerste schooldag verloopt in coronatijden helemaal anders dan ik me had voorgesteld’

Dagboek mama Tinny: 'De eerste schooldag breekt aan voor Marilou'Hoewel de juffen hun best doen, is deze ervaring in coronatijden toch helemaal anders dan ik me had voorgesteld. Een snel praatje met de juf zit er niet in. Meelopen tot in de klas nog veel minder. Je kind loslaten moet nu plots heel letterlijk gebeuren.

We leggen haar kleine handjes in die van de juf, die glimlachend met haar naar binnen gaat. Er zijn geen tranen, er is geen geschreeuw. Mijn kleine meid stapt flink en vol vertrouwen mee met de juf naar haar klasje. Ik kan nog net de schoolpoort uit wandelen voordat de tranen komen.

Zoveel vragen

Want vanaf nu is het écht: mijn meisje gaat zonder mij een stukje van haar leven leiden. Ik snap dat het een goede zaak is voor haar ontwikkeling, maar emotioneel ligt het veel moeilijker.

Ik staar de klok nog net niet van de muur terwijl ik in gedachten overloop wat ze op dat moment misschien aan het doen is. Luisteren naar een liedje, spelen met wat autootjes of de speelplaats verkennen? Drinkt ze wel genoeg? Heeft ze haar tomaatjes kunnen opeten? Wat denkt ze nu? Vindt ze het leuk of vreest ze dat we haar hebben achtergelaten?

Ik arriveer aan de schoolpoort exact wanneer die van het slot gaat en onderdruk de neiging om naar binnen te stormen.

LEES OOK > Verlatingsangst bij kleuters op school: wat als hij blijft wenen?

Grote meid

Wanneer ik het gezicht van de juf zie, weet ik onmiddellijk dat de eerste dag een halve dag wordt. De juf vertelt dat het nog een beetje moeilijk was vandaag. Dat ze het ene moment fijn kon spelen en het volgende om mama riep. Maar … dat het zeker zou beteren.

Dat laatste beaamt Marilou zelf zodra we thuis zijn. Ze vertelt dat ze inderdaad had geroepen om mama, maar ook fijn speelde met de kindjes en de juffrouw. Dat ze haar tomaatjes had opgegeten, maar de besjes nog niet. Dat ze morgen zeker terug naar school gaat, maar dat ze nu vooral blij is om bij mama, papa en Lisje te zijn. Net zoals wij blij zijn dat ze terug bij ons is.

Morgen doen we het helemaal opnieuw terwijl we hopen dat het elke dag een beetje beter gaat. Zowel voor haar als voor mij. Waarschijnlijk vertrekt Marilou nog voor het einde van de week fluitend naar het kleuterklasje. Wanneer datzelfde voor mij geldt, kan ik nog niet zeggen. Ik weet alleen dat ik ongelofelijk trots ben op mijn grote meid.

Mama Tinny

(Antwerpen, november 2020)

Dit dagboek is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 17/06/2021, laatste update op: 17/05/2022