Naar het eerste leerjaar gaan, is een grote stap. En spannend! Ondanks de voorbereidingen weet je kind niet hoe het echt gaat zijn. Als ouder kan je de overgang vergemakkelijken met deze do’s en don’ts.

DO: Samen boekentas kiezen en maken

Het begin van het proces dat de overstap naar het eerste leerjaar concreet maakt: samen schoolspullen en kleren uitkiezen.

LEES OOK > Niet te groot of te zwaar: de juiste boekentas voor het nieuwe schooljaar

DON’T: Praten Over De Grote School Alsof Het Iets Kei-Eng Is

De woorden ‘grote school’ of ‘lezen, schrijven en rekenen’ kunnen bij sommige kinderen grote, bijna onoverkoombare hindernissen worden in hun hoofd. De overstap naar het eerste leerjaar is belangrijk, maar hoeft niet groter te worden dan het al is.

DO: Leren dat falen mag

Schrijven, lezen en rekenen, klinkt soms als iets dat zij ‘nooooooit’ gaan kunnen. Door ze te leren dat falen mag, en dat veel oefenen voor je iets kan normaal is, gaan ze er met een meer open blik (en minder angst) aan beginnen.

DON’T: De nadruk leggen op ‘stilzitten’ en ‘niet spelen’

Jij zegt het omdat je ze wil voorbereiden op de realiteit. Maar kinderen horen alleen ‘niet leuk’ of ‘straf’. De realiteit van de klas zal kinderen aangeven wat de sociale norm is, wat helpt om stil te zitten. Bovendien mogen ze nog altijd spelen!

DO: Een boek lezen ter voorbereiding

Net als bij de overgang van crèche naar eerste leerjaar, kunnen boeken gebruikt worden om emoties bespreekbaar te maken of de structuur van het eerste leerjaar te begrijpen.

LEES OOK > Boeken die voorbereiden op het eerste leerjaar

DON’T: Emoties negeren of wegwuiven

Je doet je kind geen plezier door zijn emoties niet serieus te nemen. Lach dus geen angsten weg en zeg niet ‘maar alles komt goed’. Luister in de plaats daarvan wat het kind te zeggen heeft. Vertel ook over je eigen ervaringen of angsten.

DO: Spelletjes spelen

Spelen is zoveel meer dan tijdverdrijf. Het is een ideaal oefenmoment. Fysieke spelletjes ondersteunen de ontwikkeling van de grove motoriek, tekenen of knutselen dienen voor de fijne motoriek en puzzelen of memory helpt concentreren en een taak tot een goed einde brengen. En het is leuk! En lukt het niet zo goed, leg er dan niet te sterk de nadruk op. Elk kind ontwikkelt op zijn eigen tempo en moet daartoe ook de kans krijgen. Het is belangrijker dat ze blijven proberen en bijleren!

DO: Afspraken voor het nieuwe schooljaar overlopen

Wie brengt het kind, wie haalt het kind? Als dit wisselt per dag, is een kalender (op papier of op een bord) een goed idee. Welke hobby’s worden opgestart, wanneer vinden die plaats? Wat verwacht je dat je kind zelf doet (bijvoorbeeld turnzak of zwemzak)? Waar wordt schoolwerk gemaakt?

LEES OOK > Goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar beginnen: checklist

DON’T: Proberen om zoveel mogelijk te leren lezen, schrijven of rekenen

De basis is gelegd in de derde kleuterklas, de juf of meester van het eerste leerjaar heeft de juiste technieken om het aan te leren. Is je kind geïnteresseerd, dan kan je zeker al een paar dingen uitleggen. Focus bij schrijven op de schoolse (krul)letters, zo heb je zo weinig mogelijk kans iets aan te leren dat het kind in de klas weer moet afleren. Forceren is geen goed idee, niet als het kind wil maar ook niet als het kind interesse heeft maar het nog niet zo goed kan. Hou het proberen luchtig en leuk.

DO: Een veilige haven worden

Het eerste leerjaar is sowieso spannend, of je kind er nu helemaal klaar voor is en naar uitkijkt of eerder aarzelend en terughoudend reageert. Ouders en grootouders vormen dan best een veilige haven, waar je kan en mag (moet!) spelen, zonder presteren. Waar emoties de vrije loop gelaten kunnen worden, en waar ze voelen dat mama en papa achter hen staat.

Kortom: de overgang naar het eerste leerjaar mag voorbereid en zelfs gevierd worden, maar schrik het kind niet af. Sommige ‘belangrijke’ woorden klinken voor hen onoverkomelijk en jagen nodeloos angst aan.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/08/2017, laatste update op: 23/02/2022

Tags: