Straks mag je kindje naar de kleuterklas. Daar hoort, net als bij de grote, een boekentas bij. Hierop let je best bij de aankoop van een boekentas voor kleuters.

1) Grootte

De grootte van de boekentas voor kleuters is afhankelijk van een paar factoren:

  • Eet de kleuter ‘s middags warm of boterhammen?
  • Blijft het kind in de opvang (met eventueel een snack)?
  • Is er een koek- en/of fruitmoment op school?
  • Communiceert de school via een schrift of niet?

Dat bepaalt hoeveel doosjes er mee moeten gegeven worden. Eet je kind warm, voorzie dan toch een extra plaatsje: voor uitstappen wordt al eens een picknick gevraagd.

Voorzie dat er al eens een natte broek zal worden meegegeven. Ook voor een herbruikbare drinkfles is er best een plaatsje.

Gemiddeld kan je ervan uitgaan dat een rugzak tussen 25 en 30 centimeter nodig is.

TIP! Om zeker te zijn dat in de rugzak moet er ook in past, test het met enkele doosjes en een losse trui in de winkel.

LEES OOK > Hoe kies je een school die bij jou en je kind past?

2) Schouderriemen

Kleuters vinden gepruts aan de bandjes over het algemeen nogal vervelend. Hoe vlotter dit gaat, hoe beter! Ook let je er beter op dat de riemen gewatteerd zijn, voor het draagcomfort.

TIP! Zorg ervoor dat de riempjes goed zijn aangespannen, zodat de rugzak tegen de rug van het kind rust en niet ‘hangt’.

3) Stevigheid

De rugzak zal al eens slepen over de grond of een modderbad krijgen: hoe steviger de rugzak, hoe groter de kans dat de kleutertijd ermee kan overbrugd worden.

LEES OOK > Goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar beginnen: checklist

Zelf kiezen of niet?

Naar de kleuterklas gaan is a big deal en kleuters laten (mee-)kiezen welke boekentas, brooddoos en drankfles ze gaan meenemen, is een manier om het kind voor te bereiden. Kleuters leven natuurlijk erg in het moment en kunnen aantrekkelijke (maar soms tijdelijke) voorkeuren niet laten liggen. Om dat te vermijden kan je opteren de kleuters een keuze tussen twee opties te geven.

Een andere mogelijkheid is dat je je kind niet mee laat kiezen, maar zijn/haar voorkeuren in het achterhoofd houdt.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 14/08/2017, laatste update op: 11/03/2022

Tags: , , ,