De kinderjaren vliegen voorbij, en bij kleuters gaat de ontwikkeling nog sneller door al die kleine wieltjes die draaien in hun leven. Ze zoeven van ons weg. Of het nu op rolletjes loopt of niet, kleuters houden ons – letterlijk – constant in beweging. 

Hippe driewielers

Het begint allemaal met dat schattige driewielertje dat je peuter het vertrouwen moet geven om de wereld te ontdekken. Je stelt je een zonovergoten tuin voor, blozende wangen en een vrolijk lachende peuter die vol enthousiasme rondjes rijdt. De realiteit? Dat hippe design driewielertje staat vooral stil, ergens vergeten in een hoek van de woonkamer. Weinig beweging dus – behalve als jij weer over die drie wielen struikelt.

Leve de loopfiets

Geen paniek, we proberen het gewoon nog eens met een loopfiets! Die komt meestal in een volgende fase. Je kleuter voelt zich te groot voor de buggy, maar is nog te klein voor lange wandelingen. Een loopfiets zou de motoriek en balans van je kleuter verbeteren, zeggen experts. Maar dat het vaak vooral een aanslag is op je eigen schoudergewrichten, daar wordt wijselijk over gezwegen. Want fietsen is geweldig, tot je na vijftig meter een kleuter én een fiets in je nek moet dragen.

Toch heeft die loopfiets ook z’n charme. De eerste keer dat je kleuter in volle vaart langs je heen scheurt, voel je vooral trots, maar ook paniek. Zeker omdat je weet dat die snelheid zonder remmen meestal eindigt tegen een stoeprand, je eigen schenen of met bloedende knieën.

LEES OOK > 5 goede redenen om een loopfiets aan te schaffen

Kijk, ik fiets!

Dan breekt eindelijk die mooie dag aan waarop je zoon of dochter leert fietsen. Jouw rol? Sidekick, supporter en stabilisator. Vol goede moed houd je het zadel vast en moedig je je kind aan, alsof je leven ervan afhangt. ‘Ik laat los!’, roep je, terwijl je stiekem toch nog even vasthoudt. Tot het moment komt waarop je echt durft los te laten en… daar gaat je kind! Fietsend! Dat die een halve meter verder toch nog tegen de grond smakt, is bijzaak.

Na vele valpartijen en schaafwonden, rijden kinderen weg zonder om te kijken. Jij blijft achter, buiten adem en met een vreemde mix van opluchting en weemoed. Een nieuwe mijlpaal is bereikt, en je weet: dit is nog maar het begin.

Skateboard, skeelers en andere avonturen

Net als je denkt dat je eindelijk je wieltjesdiploma hebt behaald, komen ze met rolschaatsen, skeelers of een skateboard aandraven. En ook jij krijgt er natuurlijk weer een nieuwe work-out bij: zijwaarts schuifelen terwijl je krampachtig hun hand vasthoudt en probeert te voorkomen dat ze op hun neus vallen. En dat skateboard… Dat begint met ‘Kijk, ik kan erop staan!’ maar eindigt vaak met een valpartij en een dramatisch ‘Ik doe dit nooit meer!’. Tot ze een uur later weer enthousiast hun evenwicht proberen te vinden.

Ode aan de wieltjes

Driewielers, loopfietsen, skateboards of rolschaatsen… wieltjes zijn zoveel meer dan speelgoed. Ze brengen je kleuter vooruit, stimuleren balans en geven hun zelfvertrouwen een flinke boost. Ze leren vallen, opstaan en omgaan met de blutsen en builen die erbij horen.

Voor ouders zijn wieltjes vooral een oefening in loslaten en vaak ook pure nostalgie. Die triomfantelijke snoeten doen je terugdenken aan je eigen eerste fietsje, toen papa met een borstelstok onder het zadel ervoor zorgde dat je nét niet viel.

Aan de wieltjes zie je hoe je kind groeit, letterlijk en figuurlijk. En terwijl jij hobbelt, rent en soms zelf struikelt om hen bij te houden, besef je: dit is waar het om draait. We gaan samen vooruit, zij aan zij, totdat ze sneller zijn dan jij ooit kunt volgen…

LEES OOK > Tips om het zelfvertrouwen bij je kind te laten groeien

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 07/02/2025