Vakantie is een uitgelezen moment voor een eerste filmervaring speciaal op maat van de allerkleinsten. Dat kan op het JEF festival, een uniek evenement tijdens de krokusvakantie.

JEF festival in 6 steden

Elk jaar kan je in de krokusvakantie in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven en Roeselare naar het Jeugdfilmfestival van Vlaanderen. Het JEF festival is dé plek voor de nieuwste films, premières en workshops voor en door kinderen en jongeren.

Peuterdag

Het JEF festival biedt voor elke leeftijdsgroep een eigen programma. Peuters vanaf 18 maanden worden verwend op de Peuterdagen in het weekend van 15 en 16 februari. Ze genieten er van kortfilms met een live uitgevoerde soundtrack.

LEES OOK > Wanneer is je kleuter klaar voor de bioscoop?

Op het programma onder andere ‘Het varken, de vos en de molen’ (poëtische animatie over een big die bovenop een bergtop woont), ‘Buurman & Buurman’ (hilarisch doe-het-zelvers-eerbetoon) en ‘Casper & Emma’ (over een pratende knuffel). Deze films kun je uiteraard ook in de krokusvakantie (22 februari tot en met 1 maart) bekijken. Check het hele programma op de website.

Veelbelovend openingsweekend

Op zaterdag 15 februari opent ‘Marona’, een Belgische première van Anca Damien, het festival. Deze film vertelt het levensverhaal van een snoezige straathond met een hartvormig neusje. In haar laatste momenten denkt Marona terug aan de schattige puppy die ze ooit was en aan alle mensen waar ze onvoorwaardelijk van heeft gehouden. Illustrator Brecht Evens stond in voor de personages van deze ontroerende animatiefilm.

Andere films, zoals ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’, ‘Minuscule 2’ of ‘De beroemde bereninvasie van Sicilië’, richten zich tot al wat oudere kinderen. Die titels maakten al een korte passage in onze bioscopen, maar de meeste producties werden nog nooit eerder in ons land vertoond. Een voorbeeld daarvan is ‘Hoe word ik een Viking?’, waarin woeste Noormannen ook bezorgde vaders en liefhebbende echtgenoten blijken te zijn.

Met de hele familie

Er zijn verschillende manieren om jong en oud samen in de bioscoop te krijgen. Ouders en kinderen kunnen zelfs kiezen voor tijdloze nostalgie en samen het werk van Jim Henson (The Muppet Movie, The Dark Crystal en De Freggels) (her)ontdekken op het grote scherm. Film Fest Gent selecteerde drie recente films die zich lenen tot een familie-uitstap: ‘King of the Belgians’, ‘Les misérables’ en ‘Shoplifters’.

‘We zitten tegenwoordig zo vaak met z’n allen elk op ons eigen scherm te staren’, zegt actrice Hilde de Baerdemaeker, meter van het festival. ‘Terwijl het zo tof is om dicht bij elkaar te schuiven en samen naar iets te kijken en op hetzelfde moment geraakt te worden. Er is toch niks mooier dan samen met je kinderen lachen en snotteren bij dezelfde film? Dat schept zo’n band!’

Meer info

JEF Festival, van 22 februari t.e.m. 1 maart, op verschillende locaties: Antwerpen (Zuiderpershuis, Cinema Rix, CC De kern, Lumière  Antwerpen, Cinema Cartoon’s), Brugge (Cinema Lumière), Gent (Studio Skoop, Sphinx Cinema, Kopergietery), Kortrijk (Budascoop), Leuven (Cinema ZED) en Roeselare (CC De Spil); openingsweekend op zaterdag 15 en zondag 16 februari in het Zuiderpershuis, Antwerpen.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 14/02/2020, laatste update op: 17/02/2020

Tags: