Ze zijn legendarisch: de huilbuien van instappertjes en andere kleuters op de eerste schooldag. Verlatingsangst bij kleuters op school komt vaak voor. Minder bekend is dat het op de tweede dag nog erger is. En dat het soms weken, zoniet maanden kan duren.

Verlatingsangst ‘piekt’ tussen 8 en 18 maanden, maar kan gemakkelijk tot 3 à 4 jaar duren. Bij instappertjes en kindjes uit de eerste kleuterklas is dat dus normaal. Over het algemeen went het kind na een paar dagen tot een paar weken.

Sommigen houden het helaas wat langer vol … wat dan?

Erken de emoties van je kleuter

‘Waarom’ hij weent, kan hij moeilijk zeggen. Hij wil niet dat je weggaat, maar is dat omdat hij je mist, de juffen nog niet genoeg kent, niet klaar is voor school, … ? Dat is de grote vraag.

Toch kan het helpen om te benoemen dat je weet dat het niet leuk is dat mama of papa weggaan. Tegelijkertijd kan je benadrukken dat de juf of meester er voor hem is én dat je terugkomt (en wanneer).

LEES OOK > Hoe kies je een school die bij jou en je kind past?

Troost je kind

De angst is echt, dus je neemt dit best ook serieus. Troost je kind en laat merken dat je er voor hem bent.

Neem kort en duidelijk afscheid

De meeste kleuterjuffen zullen aanraden om het afscheid kort te houden, en duidelijk afscheid te nemen. Wegsluipen is een no-no: je kind weet gewoon niet waar je bent en of je terug komt.

Oefen thuis

Cijfers zijn niet onmiddellijk te vinden, maar er wordt van uitgegaan dat kleuters die verlatingsangst hebben op school dat ook elders tonen. Ze slapen niet of moeilijk alleen in, spelen amper alleen en doen moeilijk bij de babysit of willen nergens anders gaan slapen. Voor hen kan het helpen afscheid te oefenen en stapje voor stapje te leren dat mama en papa terugkomen.

LEES OOK > Ontprikkelen na een drukke dag in de kleuterklas of in de crèche

Wees geduldig

Sommige kinderen zijn standvastig in hun gemis of koppig in hun wil om bij mama of papa te zijn. Ooit komt alles goed!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 17/03/2017, laatste update op: 22/02/2022

Tags: , , , , , , , , ,