Is de peuterpubertijd achter de rug, heb je in je wagen plots een kleuter die doorheeft hoe hij de gordel losmaakt. En dat vindt je kind natuurlijk leuk: voor je het weet, zie je hem in je achteruitkijkspiegel rondjes lopen op de achterbank.

Maak je geen zorgen, heel wat kinderen gaan door deze fase. Door je kleuter te leren en laten begrijpen waarom de gordel vastgeklikt moet blijven, stopt dit gedrag. Alleen: hoe geraak je daar?

Met veel geduld en soms een beetje vertraging!

Voorbereidend werk

1) Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen leren het meest van hun ouders, ook onbewust gedrag. Klik zelf altijd je gordel vast, eventueel met veel theater en zeg het ook. ‘Controleer’ eventueel of iedereen is vastgeklikt voor je vertrekt. Vraag ook aan anderen die je kind vervoeren, zoals grootouders, om dit te doen.

2) Leg uit waarvoor de gordel dient

De gordel houdt je tegen als er geremd of gebotst moet worden. Dat is veiliger: je vliegt niet door de voorruit, wat heel pijnlijk is. Pijn is niet fijn: dat is een zinnetje dat kleuters wel kennen.

3) Boetes van de politie

Het is niet eens gelogen: de politie beboet rijden zonder gordel. Je kind mag dit best weten.

4) Vertrek niet voor iedereen is vastgeklikt

Dat geeft de boodschap dat dit erg belangrijk is. Doe dit (tijdens de kleuterfase) ook als je passagier niet is vastgeklikt.

LEES OOK > Zo zit je kleuter veilig in de auto

Hoe reageren in de auto?

Natuurlijk houdt dit goede voorbeeld, de juiste uitleg en zelfs een waarschuwing voor de politie je kleuter-op-ontdekking niet tegen om de knopjes in de auto te proberen … en zo de gordel los te klikken. Eerst per ongeluk, later misschien opzettelijk. Als je kleuter de gordel toch losmaakt, hoe reageer je dan?

5) Blijf kalm

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker als het kind de gordel niet enkel losklikt maar ook gaat rechtstaan (of erger: rondlopen). Maar toch: herhaal rustig dat het kind moet gaan zitten en de gordel terug vastmaken. Dat laatste lukt niet altijd voor kleine kleuterhandjes en dan kan je maar 1 ding doen:

6) Stoppen aan de kant van de weg

Over losse gordels wordt niet onderhandeld. De gordel moet vast en als je kleuter dat niet zelf kan, dan moet jij het doen. Stop elke keer, ook vijf meter van huis. Leg steeds uit waarom de gordel vast moet en dat de politie boetes uitdeelt voor rijden zonder gordel.

7) Maak er een spel van

Doe alsof jullie in een duikboot of een raket stappen, verzin een dansje of liedje bij het vastklikken van de gordel, en noem je kind “de kapitein”. Het is zijn verantwoordelijkheid dat de gordel vast zit en blijft – anders is de missie mislukt.

8) Beloon je vastgeklikte kleuter

Geef hem een sticker voor elke rit waarin hij vastgeklikt bleef. Na tien stickers gaan jullie naar de speeltuin of op bezoek bij oma. Spreek samen een leuke beloning af.

9) Leid je kleuter af van de gordel

Afleiding, afleiding, afleiding. Als je kind vergeet dat hij vastgeklikt zit, zal hij er ook niet aan denken om zich los te maken. Verleg dus de focus en speel een autospelletje , zing mee met de radio of tel de bomen langs de kant.

Herhalen, herhalen, herhalen

De kans zit er dik in dat je bovenstaande tips herhaaldelijk moet toepassen en dat je elke dag opnieuw vertelt waarom een gordel belangrijk is en het geen optie is om te rijden zonder. Geef niet op: ooit komt het goed.

LEES OOK > Met deze autospelletjes voor kleuters vliegt een autorit zo voorbij

Verder onderzoek

Blijft je kleuter protesteren tegen de gordel? Onderzoek dan of er geen andere oorzaak is. Misschien knelt de gordel te veel of snijdt de gordel in de keel. Een ‘gordelkussentje’ (of geknoopte handdoek) kunnen hier soelaas bieden. Het kan ook zijn dat je kleuter zijn driepuntgordel is ontgroeid: voor de veiligheid moet het spannen, maar de druk op de schouders kan onaangenaam zijn.

Getuigenis: mama Camilla over haar ‘gordelmiserie’

Toen mijn zoon ongeveer drie jaar oud was, hadden zijn handjes de knop van zijn gordelharnas ontdekt. Losmaken was geen probleem, vastmaken was onmogelijk. Telkens werd er gestopt langs de kant van de weg, uitgelegd waarom het niet mocht, verder gereden.

Maar na enkele weken begon dit ‘spelletje’ ferm vervelend te worden: het was niet altijd veilig om onmiddellijk te stoppen, en dat benoemden we ook.

Uiteindelijk deden we iets dat misschien een beetje fout is, maar wel werkte: op een rustige parking, heb ik eens wat bruusker geremd, zodanig dat hij bijna tegen de zetel aanvloog. Toen begreep hij dat hij écht naar voor (en door de voorruit) kon vliegen. En veel pijn zou hebben. ‘En pijn is niet fijn hé, mama?’ ‘Nee, ventje, pijn is niet fijn.’.

Het gedrag stopte, ook al is het nut van de gordel nadien nog verschillende keren ter sprake gekomen én bevestigd moeten worden. Het was een lang parcours, maar het is ons met veel zweet en tranen wel gelukt.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 25/07/2019, laatste update op: 10/03/2022

Tags: , ,