Het is een van de meest gestelde vragen aan kinderen: ‘En, hoe was het vandaag op school?’ Maar echt veel leer je daar meestal niet uit. ‘Goed’, ‘ça va’, schouderophalen… en daar kan je het mee doen. Met deze vragen krijg je iets meer informatie los.

Wat je kan vragen aan je kleuter

 

Je denkt dan misschien dat ze niet veel te vertellen hebben, maar dat is niet altijd waar. Er zijn effectief kinderen die weinig tot niets vertellen of ontzettend vaag blijven. Bij anderen heb je een concrete vraag nodig, geen algemene zoals ‘Hoe was het op school?’.

Want zeg nu zelf: wat antwoord je daar in godsnaam op?! Zelf zeggen we ook altijd ‘goed’ als iemand vraagt hoe het gaat…

 

Onverwacht, grappig of concreet

 

Wat meer effect heeft, is een specifieke vraag of een totaal overwachte of grappige vraag.

Aan mijn eigen kleuter van 4 jaar vraag ik bijvoorbeeld:

  • Wie heeft er op straf gestaan? Wat had die gedaan?
  • Met wie heb je gespeeld (en welk spel)?
  • Heeft er iemand moeten huilen?
  • Wat heb je gegeten (daar heb ik de hele eerste kleuterklas op gewerkt en na de zomervakantie was het weer vergeten…)
  • Heb je hard moeten lachen en door wat?

Deze leveren meestal wel wat informatie op. Bovendien heb ik het ‘geluk’ dat hij vanzelf ook nog vertelt aan tafel of vlak voor het slapengaan.

 

Proberen

 

Wat je vraagt, is afhankelijk van wat je kind lost of waarop het reageert. Probeer enkele vragen uit en zie waarop je antwoord krijgen.

Varianten op bovenstaande vragen of eigen verzinsels zijn perfect mogelijk. Nog inspiratie nodig? de Amerikaanse mama Sara Goldstein postte zo 30 alternatieve vragen, gaande van grappige (‘Wie heeft er in de neus gepeuterd?’), knotsgekke (‘Welke juf of meester zou een aanval van zombies overleven?’) tot hele lieve (‘Wie heeft vandaag iets lief gedaan voor jou?’) of ‘Van wie zou je willen dat hij of zij je vriend(in) was?’. Een vertaling van haar lijstje vind je hier.

Wil dat zeggen dat je helemaal nooit meer ‘mag’ vragen hoe het is geweest? Natuurlijk wel. Het is nu eenmaal dé standaardvraag, die betrokkenheid toont. En wie weet krijg je er na verloop van tijd, door de associatie met de bijvragen, wél een gedetailleerd antwoord op!

 

Volg ons via Facebook en/of Twitter voor meer tips en tricks of schrijf je in op de nieuwsbrief om de laatste nieuwtjes te ontvangen.

Een van ons worden is ook altijd leuk. Ontdek alvast onze unieke ledenvoordelen.

 

Gepubliceerd op: 05/10/2017, laatste update op: 31/10/2017

Tags: , , ,