Het huisje in Zuid-Frankrijk is geboekt, de reisgidsen gekocht, de koffers stilaan van onder het stof gehaald… Mentaal ben je dus al helemaal klaar voor de zomervakantie met zwembad! Tot het besef binnensijpelt dat de kinderen nog maar weinig in de buurt van water zijn geweest. Geen reden tot paniek, zegt Katrijn Mattijs, lector zwemmen aan de PXL Hogeschool. Met deze tips voor watergewenning voelt je kind zich binnen de kortste keren helemaal thuis in het water.

Begin vroeg

In het ideale geval begin je met watergewenning als je kind nog een baby is. Vanaf zes maanden kan je met je kindje naar het zwembad. Check wel de temperatuur van het water en zorg dat je niet in de tocht gaat zitten. Na het baden wikkel je je baby meteen in een handdoek om hem of haar warm te houden.

Heb je die babyperiode overgeslagen, dan is er nog niks verloren: met watergewenning kan je op elke leeftijd beginnen; het is alleen belangrijk dat je het doet. Watergewenning stopt ook niet als je begint te zwemmen. Water gewoon zijn blijft ‘oefenen’.

Begin thuis

Waterspelletjes zijn de ideale voorbereiding op het in-het-water-gaan. Zet de tuinslang op en laat je peuter erdoor lopen, speel met waterpistolen, maak sponsjes nat en wring die uit…

LEES OOK > Deze coole waterspelletjes helpen afkoelen bij warm weer

Gebruik de badkamer

Ga in bad met een duikbril op: wanneer kan je kijken onder water? Lukt dat ook zonder? Laat je kind voorzichtig het water aanraken met het gezichtje en laat het de druppels uit zijn of haar ogen wrijven. De volgende keer mogen ze het water uit hun gezicht schudden. Hoe anders is dat? Ook in de douche kan je aan de slag: leg de douchekop met de stralen omhoog en laat die spatten.

watergewenning

Hou het veilig

Maak duidelijke afspraken. Je kind mag bijvoorbeeld alleen in het water als er iemand in de buurt is of als het een zwemvest aanheeft. Als je samen in het water bent en je de zwemvest uitdoet, hou je kind dan niet constant op de arm. Laat het bijvoorbeeld horizontaal over je armen rollen, hou het vast onder de oksel en wieg het door het water… Zo leer je dat er heel wat lichaamshoudingen in het water mogelijk zijn.

Maak plezier

Plezier is heel belangrijk. Wat kinderen graag doen, zullen ze vaak willen doen, en al die ervaring is een pluspunt als ze later leren zwemmen. Probeer samen op de bodem van het zwembad te gaan zitten en laat je kind onthouden hoeveel vingers mama of papa in de lucht stak.

‘Als ouder moet je vooral plezier maken met je kind. Leren zwemmen doet het wel bij iemand die daarvoor is opgeleid’ – Katrijn Mattijs, lector zwemmen PXL Hogeschool

Laagdrempeliger: blaas bellen in een plasje water in je handen, probeer dat later in bad… Of met een chocomelk! Door een rietje blazen en melk laten borrelen is ook watergewenning. Alleen zijn we daar als ouder iets minder fan van door de kans op vlekken. (lacht)

Voel de weerstand

In het water bewegen voelt niet hetzelfde als erbuiten. Probeer eens een balletje of plankje onder water te duwen en laat dat omhoog floepen. Of laat je kleuter een badeendje naar de overkant begeleiden door met de handjes het water vooruit te ‘duwen’. Zo leert het de weerstand van het water te gebruiken om beweging te creëren.

Train zelfstandigheid

In de buurt zijn van je kind in water is belangrijk, maar hou af en toe ook afstand. Laat je kleuter bijvoorbeeld zelfstandig uit het zwembad kruipen: eerst via de ladder, daarna via de rand. Of laat hem of haar via de rand door het zwembad bewegen als een aapje.

Gebruik het juiste materiaal

Ik ben voorstander van een zwemvest in plaats van zwembandjes. Met bandjes neem je een onnatuurlijke houding aan: je hangt namelijk verticaal in het water, terwijl je je bij het zwemmen altijd horizontaal op je buik of rug zult voortbewegen. Met een zwemvest kan je die zwemhoudingen gemakkelijker aannemen.

Let wel: een zwemvest is géén reddingsvest. Dit laatste biedt nog een extra ondersteuning aan de nek en redt levens, een zwemvest niet. Voor de rest kan alles: zwembanden, emmertjes, washandjes, sponsjes… Alles kan leuk zijn om in het water mee te spelen.

watergewenning

Maak tijd

Misschien de grootste uitdaging voor drukbezette ouders: probeer tijd te maken voor dat watermoment. Als er stress mee gepaard gaat, is er weinig plezier aan. Een dooddoener, ik weet het!

Is een zwembadbezoek moeilijk in te plannen, ga dan eens mee in bad: door je in dezelfde positie als je kind te bevinden, zal het de watergewenningsoefeningen die je samen doet eerder als spelen ervaren.

Sla het zwemmen over

Het belangrijkste bij watergewenning is dat je kind plezier maakt en ervaringen opdoet. Leren zwemmen doet het wel bij iemand die daarvoor is opgeleid. Als ouder ben je er om ervaringen in het water te delen, niet om je kind techniek aan te leren. Bovendien is het moeilijk om verkeerd aangeleerde technieken opnieuw af te leren. Blijf daar dus liever van weg.

Volg watergewenningsles

Wil je het graag gestructureerd aanpakken, onder deskundige begeleiding? Bij Gezinssport Vlaanderen kun je terecht voor lessenreeksen watergewenning en kleuterzwemmen. In kleine groepjes leren kinderen van een ervaren monitor om zich als een vis in het water te voelen. Er worden ook jaarlijks opleidingen georganiseerd voor wie zelf jonge kinderen wil begeleiden bij watergewenning.

LEES OOK > Gezinssport Vlaanderen: watergewenning is een belangrijke stap naar leren zwemmen

Foto’s: Jan Crab

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 16/05/2024