Het internet en tieners zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vooral via de smartphone. Dat hoeft geen probleem te zijn, als er ook nog plaats is voor andere, offline, activiteiten. En als je tiener veilig surft.
Een mediawijze tiener heeft enkele goede, online gewoontes. Als ouder kan je helpen die te installeren én te onderhouden.
1. Ze kiezen een veilig wachtwoord én veranderen dit regelmatig
Mediawijze tieners zijn slim: hun gegevens liggen niet voor het grijpen door een gemakkelijk te kraken paswoord. Ze testen hun wachtwoord op veilig-wachtwoord.be en passen de tips toe. Net als de tandenborstel, worden ook de wachtwoorden regelmatig veranderd.
2. Ze gaan bewust om met hun privacy-instellingen
Regelmatig wordt nagekeken wie wat kan zien en of dat (nog) de bedoeling is. Hoe kan je veilig op Snapchat, Facebook of Instagram? Deze video’s van Veilig Online zetten je op weg.
3. Geen sexting verspreiden
Dat tieners zelf aan sexting doen, dat is op zich niet zo erg. Het hoort bij een gezonde seksuele ontwikkeling en er bestaan manieren om de risico’s te beperken. Foto’s van anderen verspreiden daarentegen is een grote, dikke, vette ‘nee’. Sharing is NOT caring, in dit geval! Als er een minderjarige op de foto staat, is het zelfs strafbaar. Het is een boodschap die je tiener vaak mag horen.
4. Haat, geweld of naakt melden
Om van het internet een leuke en veilige plaats te maken, volstaat het niet om zelf enkel positief te zijn en de privacy te beschermen. Ook negatieve invloeden, zoals oproepen tot haat, verspreiden van geweld of naakt, moeten een halt worden toegeroepen. Worden zo’n foto’s, video’s of posts gezien, dan kan dat gemeld worden via een ‘rapporteer’/’melden’-knop. Probeer dit eens uit met je kinderen en leer ze daarin verantwoordelijkheid te nemen.
5. Zichzelf googelen
Niet uit egocentrisme maar om te zien wat er zoal te vinden is, dit doe je gewoon door iemands naam in te geven. Zo zie je ook meteen waar privacy-instellingen bijgewerkt kunnen worden.
6. Niet enkel voor/achter een scherm
Het leven is meer dan smartphones, games, tv en computer alleen. Een mediawijze tiener gaat ook ‘wijs’ om met die digitale media, zowel naar inhoud als naar hoeveelheid. Ze trekken ook nog op met vrienden, gaan sporten of naar de jeugdbeweging, en hebben ook een ‘offline’ deel in hun leven.
7. Weten bij wie ze terecht kunnen
Tieners moeten weten dat ze naar een volwassene of een vertrouwenspersoon kunnen (en moeten!) stappen bij een online probleem. Of ze nu zelf in de fout gegaan zijn of niet: ze verdienen steun en begeleiding. Ook al voelen ze zich beschaamd en schuldig: ze worden best aangemoedigd de stap te nemen.
Dat ze niet altijd bij jou terecht komen als ouder, mag je niet al te persoonlijk nemen: ook je tiener probeert je te sparen of wil (nog) niet geconfronteerd worden met je emoties.
Meer weten?
Voor meer mediawijsheid voor ouders en tieners, is er één adres: Veilig Online! De Gezinsbond ontwikkelde samen met Child Focus de website ‘Veilig Online’. In vijf thema’s worden ouders wegwijs gemaakt op het internet.
#funfact: Veilig Online organiseert ook vormingen. Misschien is er wel een in jouw buurt. Bekijk hier alle opties!
Of lees deze artikels over mediawijsheid!
Gepubliceerd op: 08/02/2019, laatste update op: 27/02/2019Tags: digitale opvoeding, mediawijsheid, tiener online, veilig online