Een pak piepjonge pubers belanden op de spoed met te veel alcohol in hun bloed: geen nieuws om happy van te worden. Maar hoe zit dat nu met alcohol bij pubers? Is de toestand erger dan vroeger? Is een verbod tot 18 jaar een valabel idee? Wat zegt de wet momenteel? En wat vindt de Gezinsbond ervan?

Wat zegt de wet?

De wet van 10 december 2009 bepaalt dat het verboden is om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan wie jonger is dan 16 jaar. Met alcohol wordt bedoeld: alle dranken met meer dan 0,5% alcohol, zoals bier en wijn. Voor sterkedrank (zoals wodka, jenever en mixdranken) moet je minstens 18 zijn. Willen jongeren alcohol kopen, dan moeten ze kunnen bewijzen 16 of 18 te zijn.

Alcohol bij pubers: de cijfers

Die wet heeft wel degelijk effect: 6 op de 10 tieners onder 16 jaar dronk nog nooit een glas alcohol. In 2007-2008 was dit nog maar 3 op de 10. De keerzijde is wel dat er vanaf die wettelijke leeftijd stevig gedronken wordt: 6 op 10 zestienplussers dronken in de voorbije maand alcohol en ruim 1 op de 5 drinkt zelfs elke week.

Bijna de helft van de tieners die het voorbije jaar alcohol dronk, had er slechte ervaringen mee: 48% was misselijk en bijna 3 op 10 schaamde zich de dag nadien over wat ze uitgespookt of gezegd hadden.

Elke dag belanden gemiddeld 6 jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis na alcoholmisbruik. De cijfers die het Intermutualistisch Agentschap verzamelde, blijven verontrustend hoog. ‘Alcohol op jonge leeftijd kan ernstige en blijvende schade toebrengen’, zegt dokter Michiel Callens van het IMA.

In 2018 belandden er in België 2.234 tieners* (tussen 12 en 17) in een ziekenhuis omdat ze (veel) te veel gedronken hadden. Dat aantal ligt ietsje lager dan in 2017. Maar reden voor hoera’s zijn er helaas niet, want dit cijfer is de laatste tien jaar nauwelijks veranderd. Bovendien blijkt het bij de jongste groep zelfs wat te stijgen. Die jongste groep, dat zijn dus twaalf- en dertienjarigen. Slik. (*Cijfers van het InterMutualistisch Agentschap)

Slecht voor de hersenen

Meer en meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat alcohol de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jongeren verstoort. Het is dus ronduit slecht voor hun lijf én voor hun hersenen.

Hoe jonger tieners met alcohol beginnen, hoe groter de kans dat ze later in de problemen komen met alcohol. Dat heeft onder andere te maken met de invloed van alcohol op jonge hersenen: die ontwikkelen zich tot je 25 bent en alcohol kan dat proces verstoren. Zolang ze jonger zijn dan 18, drinken tieners daarom best geen alcohol. Maar ook jongeren tussen 18 en 24 houden het dus beter binnen de perken.

LEES OOK > Alcohol bij tieners: het hoort er nog altijd bij

Niet weg te denken in de maatschappij

Niet niks dus. Het mag duidelijk zijn dat tieners & alcohol geen mooie match is. Maar intussen moet je die tieners wel opvoeden in een maatschappij waar alcohol er simpelweg bijhoort. Een glas cava op een feestje, wat wijn bij het eten, een pintje na het werk: misschien geniet jij er ook van en stel je je daar nauwelijks vragen bij.

Het goedje is ook gewoon verkrijgbaar op alle mogelijke plekken en in alle maten, vormen en flessen, waardoor kinderen en tieners er al heel vroeg mee in aanraking komen. Geen simpele taak voor jou als ouder om dit allemaal in goeie, gezonde en nuchtere banen te leiden. Welk voorbeeld geef je best aan je kroost? Wat kan je toelaten en wat niet? Hoe reageer je als je puber een pint te veel op heeft en hoe ga je om met fenomenen als indrinken en bingedrinken?

LEES OOK > Tournée Minérale: ideaal om tieners gezond met alcohol te leren omgaan

Strenger alcoholbeleid

Bij de Gezinsbond horen we met hoeveel vragen ouders zitten. Daarom pleiten we ook voor een aanpassing van de wet. Wij vinden – net als Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs en de Hoge Gezondheidsraad – dat de overheid aan ouders meer hulp zou kunnen geven dan nu het geval is. Een strenger alcoholbeleid en duidelijke maatregelen zijn volgens ons broodnodig.

LEES OOK > Omgaan met tieners en alcohol: een snelcursus

‘Het huidige alcoholbeleid dat bier en wijn vanaf zestien jaar toelaat, houdt weinig rekening met wat tieners aankunnen. Het geeft ouders ook niet genoeg houvast. Om minderjarigen gezond te laten opgroeien in een veilige omgeving en hun ouders te ondersteunen bij het opvoeden, is er nood aan een duidelijk wettelijk kader én een mentaliteitswijziging. In 22 van de 28 lidstaten van de Europese Unie is de minimumleeftijd vandaag al vastgelegd op achttien jaar. België blijft dus achter. Jongeren zullen altijd grenzen aftasten en zullen zeker niet van vandaag op morgen plots stoppen met het drinken van alcohol. Maar de ervaring in andere landen toont aan dat deze maatregel kan zorgen voor een daling van het drinken bij jongeren.’ (Studiedienst Gezinsbond)

Alcoholplan voor alcohol bij pubers

Louter het optrekken van de leeftijd tot achttien jaar is zeker niet genoeg, we hebben ook een integraal alcoholplan nodig. In dit plan moet er onder andere een verbod op alcoholreclame opgenomen worden, naast nultolerantie voor alcohol in het verkeer én straffe preventiecampagnes. Want de gezondheidsrisico’s zijn vandaag echt niet genoeg gekend, niet bij ouders en ook niet bij hun tieners.

Met dit plan maken we het ouders wat makkelijker om hun kroost op te voeden in verband met alcohol. Want het is verdomd moeilijk om op te boksen tegen een maatschappij die tolereert (en het soms zelfs grappig vindt) dat jonge tieners te vaak en te diep in het glas kijken.

LEES OOK > Bekende moeder Barbara Dex over tieners en indrinken

Bronnen: Vrt.be, De Standaard, Druglijn.be, Vad.be, Hanna Peeters (stafmedewerker VAD), Studiedienst Gezinsbond. De feiten en cijfers zijn gebaseerd op bevindingen van de leerlingbevraging van VAD.

BOTsing nummer 83 rond alcoholDit artikel komt uit nummer 83 van ons magazine BOTsing, bedoeld voor ouders van tieners tussen 12 en 17 jaar. Word lid van de Gezinsbond en ontvang BOTSING gratis.

Gepubliceerd op: 23/01/2020, laatste update op: 31/01/2020

Tags: ,