Heb je kinderen in het secundair onderwijs? Dan ben je wellicht bekend met Smartschool, het digitaal leerplatform waarbij directie, leerkrachten, leerlingen en ouders online met elkaar communiceren. Geweldig toch, een online tool om de wervelwind aan schoolbriefjes in te dijken. Goed voor het overzicht én goed voor het milieu. Toch zit er ook een “maar” aan dit verhaal, of wat had je gedacht?
Smartschool is een elektronisch leermiddel die leerkrachten en leerlingen toelaat om in een veilige omgeving met elkaar te communiceren. Leerlingen leren met IT omgaan en de school slaagt erin haar administratieve flow overzichtelijk te houden en te stroomlijnen. Alle communicatie staat centraal waardoor informatie makkelijk terug te vinden is.
Je voelt je meer betrokken
Door Smartschool kan je je als ouder meer betrokken voelen bij het schoolleven van je kind. Wie aanmeldt, kan makkelijk opvolgen. Van toetsen over afwezigheden tot punten. Bovendien is er een handige overzichtspagina voor ouders met de belangrijkste informatie.
Smartschool zorgt voor stress
Maar als de school ervan uitgaat dat je kinderen na de les te allen tijde bereikbaar zijn, is dat niet OK. Op die manier dwingt Smartschool leerlingen namelijk de klok rond online en met school bezig te zijn. Zo krijgen leerlingen soms de dag voor een taak of test nog een online opdracht door. Dit zorgt voor tijdsdruk en stress. Na een goedgevulde schooldag stimuleren we onze tieners beter tot offline activiteiten zodat ze niet (weer) achter hun computer of smartphone kruipen.
Meer lezen over digitale stress? Dat kan hier.
Digitaal: het nieuwe normaal?
Digitaal lijkt wel het nieuwe normaal. De jongeren zijn mee, maar als ouder is dit niet altijd evident. In de praktijk blijkt dat digitale informatie niet voor iedereen even toegankelijk is. Mensen zonder pc, ouders met een beperkte digitale kennis … wordt informatie ontzegd omdat ze geen (of weinig) toegang hebben tot het internet of er niet goed mee overweg kunnen. Daarom zou je als ouder tenminste de keuze moeten krijgen over hoe je wil geïnformeerd worden: op papier of digitaal.
Doe het “smart”
Spoor je wel op de digitale trein, dan word je na het aanmelden op Smartschool overstelpt met notificaties. Je krijgt om de haverklap meldingen van toetsen, taken, afspraken, punten… Die overload aan informatie is storend en je wil liever geen “big brother” zijn. Om dat te vermijden kan je de meldingen afzetten en enkel op regelmatige tijdstippen inloggen, bijvoorbeeld 1 keer per week.
Communiceert de school van je kind via Smartschool? Gebruik dit platform dan op een slimme manier. Neem als ouder je tijd om deze omgeving te leren kennen. Je tiener geeft wel een woordje uitleg of je kan de (online) handleiding raadplegen.
Gebruik Smartschool gedoseerd en niet als middel om je kind continu te volgen of het ter verantwoording te roepen. Tot slot kan je ook bij de school te informeren of er duidelijk regels en afspraken zijn rond het gebruik ervan. Je hoeft als ouder niet te accepteren dat opdrachten buiten de les op Smartschool worden aangekondigd. Zo kan je de vrije tijd van je kinderen maximaal vrijwaren.
Gepubliceerd op: 30/08/2018, laatste update op: 24/09/2018Heb je als ouder vragen over hoe je met digitale media moet omgaan in het gezin? Surf dan zeker eens naar Veilig online. Lees er alles over internet, privacy, sociale media en nog veel meer. Of vraag een vorming aan bij jou in de buurt!
Tags: digitaal, kind in het middelbaar, ouders van tieners, secundair onderwijs, smartschool, veilig online