Eureka: wetenschap en techniek is het thema van de jeugdboekenmaand 2018. Ideaal dus om boeken in de kijker te zetten die de nieuwsgierigheid over wetenschappelijke fenomenen en technische situaties zullen aanwakkeren. Alleen zijn er wel héél veel boeken: hoe vind je de weg in die boekenjungle?
Deze vijf boekentips voor tieners tussen 12 en 15 jaar helpen je een weg te banen door het aanbod.
1. Babel
In de stad Babel bouwen mensen een hoge toren. Zowat iedereen helpt mee, behalve een man die vleugels knutselt om zijn droom te kunnen verwezenlijken: kunnen vliegen! Die ongelooflijk hoge toren komt hem natuurlijk wel goed van pas, want de top is de ideale plaats om die vleugels uit te proberen. De schitterende illustraties loodsen jou door dit woordeloos avontuur, geïnspireerd op het Bijbelverhaal ‘De toren van Babel’ en het gelijknamige beroemde schilderij van Pieter Bruegel de Oude.
Arnoud Wierstra, Babel, uitgeverij Gottmer.
2. Het wiskundehondje
Het is onmogelijk om wiskunde in ons leven weg te denken, want die zie je overal. Bijvoorbeeld in de takken van de bomen, de gevels van huizen, zelfs bij het verdelen van een lekkere pizza. In Het wiskundehondje lees je verhalen over getallen, vormen en patronen en zal je merken hoe mooi die wel zijn. De oplossingen op de vraagstukjes staan achteraan in het boek.
van der Heijden, Margriet; Het wiskundehondje, uitgeverij Nieuwezijds.
3. 321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt
Dit boek staat boordevol feiten en wetenswaardigheden over 12 thema’s, zoals dieren, wetenschap, geschiedenis, aardrijkskunde, taal. De uitleg over elk verrassend weetje is nooit langer dan één bladzijde. In totaal zijn er maar liefst 321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt. Helemaal niet saai om te lezen hoor, integendeel. De teksten zijn leuk geschreven en ook de illustraties zijn grappig. Trouwens: je mag dit boek heus nog lezen als je ouder bent dan 13, dus trek je niets aan van de titel!
Masters, Mathilda en Perdieus, Louize; 321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt, uitgeverij: Lannoo.
4. Lichaam van licht
In Lichaam van licht lezen we het verhaal van Jonas. Hij weet niet wat hij met zijn leven aan wil, maar computerspellen spelen samen met zijn beste vriend Björn, daar is hij heel goed in. Alles verandert wanneer hij The Rift leert kennen. De virtuele wereld en de competitie van dat spel hebben Jonas meteen in hun greep. Hij gaat op kot om te studeren, maar hij brengt steeds meer uren alleen al gamend op zijn kamer door, zowel overdag als ’s nachts. The Rift en de droom om professioneel speler te worden, nemen hem zo in beslag, dat hij sociaal geïsoleerd raakt. De gameverslaving wordt steeds erger. Jonas gaat niet meer naar huis en raakt steeds verder verwijderd van Sophie, het meisje waarop hij verliefd is. Hij liegt tegen iedereen rondom hem, ook tegen zichzelf.
Soes, Jelmer en Sanoj; Lichaam van licht, uitgeverij Querido.
5. Over alles
Kennis opdoen over de wereld rondom jou wordt extra leuk met dit grootformaat boek Over alles. Je leert er meer over het menselijk oog, de anatomie van een fiets, de opstelling van een orkest, de gulden snede, om maar enkele van de dertig onderwerpen te noemen. Elk thema wordt over twee pagina’s in woord en beeld toegelicht. Een boeiende en mooie uitgave, voor iedereen die leergierig is.
Brown, James en Platt,Richard; Over alles, uitgeverij Lemniscaat.
De jeugdboekenmaand wordt elk jaar georganiseerd rond een thema. Voor 2018 is dat thema ‘Eureka: wetenschap en techniek’. Meer boeken over wetenschap en techniek voor 12- tot 15-jarigen vind je via dit overzicht.
Op zoek naar boeken voor jongere kinderen? Klik hier voor:
* boekentips over wetenschap en techniek voor kleuters
* boekentips over wetenschap en techniek voor 6- tot 9-jarigen
* boekentips over wetenschap en techniek voor 9- tot 12-jarigen
Gepubliceerd op: 25/03/2018, laatste update op: 13/03/2019Ledenvoordeel!
Leden van de Gezinsbond kunnen ook profiteren van het ledenvoordeel bij Standaard Boekhandel: 5 procent spaarkorting op boeken en media, 10 procent op schrijfwaren, kalenders en agenda’s.
TIP: gebruik de bonnen uit het bonnenboekje voor extra korting! Nog geen lid? Lees hier wat de Gezinsbond doet voor jouw gezin.