Het is een vaak gehoorde verzuchting bij ouders van tieners: dat ze nooit alleen kunnen zijn of rustig iets afwerken zonder ‘gestoord’ te worden via messenger of instagram. Is dat normaal? En hoe stel je grenzen aan een chattende tiener?

Voor tieners zijn vrienden erg belangrijk. Ze willen zo vaak mogelijk contact met elkaar, zelfs na een hele dag samen.

Dat is heel normaal. Misschien hing jij na schooltijd ook aan de vaste telefoonlijn met je beste vriend(in)?

Chatten zonder eind

Tieners gebruiken graag en vaak verschillende sociale media, maar hun impulscontrole en langetermijnplanning zijn nog niet goed ontwikkeld. Daar kunnen ze wel wat ondersteuning en begrenzing gebruiken.

Uit het onderzoek Apestaartjaren 2020 blijkt dat er in de meeste gezinnen weinig afspraken gemaakt worden over het gebruik van een smartphone.

Toch is dat belangrijk, want waar wel afspraken zijn, stappen jongeren sneller naar een ouder bij online vragen of problemen.

LEES OOK > Tieners en sociale media: zorg dat je mee bent

Nodig voor school?

Bij schooltaken kan de smartphone vaak beter aan de kant. Veel tieners beseffen pas hoe vaak ze gestoord worden als dat eens een poos niet het geval is.

Heeft je dochter haar smartphone nodig voor overleg met klasgenoten? Spreek dan af dat dit bij een bepaalde taak of op een bepaald tijdstip kan, of dat iedereen zijn vragen bundelt en in één keer stelt.

Ook over andere situaties kun je afspraken maken. Geen smartphone aan tafel of in de slaapkamer, bijvoorbeeld.

Goede afspraken, goede vrienden

Bedenk elk apart wat haalbaar is, leg de ideeën samen en werk een compromis uit waarin je je beiden kan vinden. Spreek ook af wat er gebeurt als de afspraken niet gevolgd worden en hou je hieraan.

Consequent zijn is belangrijk. Vergeet ook je voorbeeldrol niet: als je zelf tijdens het eten je berichten opvolgt, kun je niet verlangen dat je chattende tiener zijn gsm aan de kant laat liggen.

LEES OOK > Het tienerbrein maakt het ouders knap lastig: ‘Probeer een sparringpartner te zijn in plaats van een dirigent’

Op Veilig Online, een initiatief van Gezinsbond en Child Focus, staan vijf modules over media-opvoeding. Ga er mee aan de slag en doe heel wat inspiratie op! Er zijn ook vormingsavonden over het thema.

Dit artikel verscheen in april 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 13/04/2021

Tags: , , ,