Pesten. Iedereen komt er tijdens zijn leven wel eens mee in aanraking. Met de groei van het internet duikt er echter een variant op die vaak anoniemer en minder zichtbaar is: cyberpesten. Hoe schat je de risico’s in? En hoe kan je je tiener zoveel mogelijk beschermen tegen cyberpesten? Wij geven je vier tips.

> Wat is cyberpesten?

TIP 1: Leg de risico’s van het internet uit

Het internet gaat 24/24u door, het stopt nooit. Cyberpesten dus ook niet: in het weekend en in de vakanties gaat het gewoon door. Daarnaast verspreidt het ook heel snel: een foto of video is zo doorgestuurd en gedeeld op sociale media. En wat nog erger is: alles kan ook anoniem gebeuren. Een e-mailadres is snel aangemaakt, net als een fake profiel. Wijs je tiener op deze gevaren en leer hem/haar zich veilig online gedragen. Waarschuw hen voor fake profielen en leg uit dat ze bij jou terechtkunnen als ze vreemde berichten ontvangen. Dat kunnen seksueel getinte berichten zijn, maar evengoed mensen die blijven vragen naar een foto/adres/afspraak…

TIP 2: Hou een oogje in het zeil

Hun smartphone is aan hun hand gekleefd, ze staan er mee op en gaan er mee gaan slapen. Alles controleren is dus quasi onmogelijk en dat is zeker ook niet nodig. Integendeel. Vraag hen gewoon af en toe eens met wie ze aan het chatten zijn, of naar wie ze die selfie sturen. Het risico op cyberpesten verkleint bovendien wanneer je als ouder met je kind bevriend bent. Leg hen uit waarom je dat vriendschapsverzoek verstuurt en zeg dat het niet de bedoeling is om hen te controleren.

LEES OOK>Tieners en hun smartphone: wat doen ze heel de tijd op dat toestel? 

TIP 3: Leer je tiener ook online respect te hebben

Alles staat of valt met respect voor de andere. Dat is bij gewoon pesten zo, maar zeker ook bij cyberpesten. In de online wereld zijn heel wat mensen minder geremd en verdwijnt dat respect soms op de achtergrond. Toon je tiener hoe hij/zij haatdragende berichten kan rapporteren. Zie je zelf ergens een denigrerende meme? Toon die aan je tiener en leg hem/haar uit waarom dat echt niet ok is. Zeg hem/haar dat zelf uitlachen niet ok is, maar dat het verspreiden ervan of het niet melden evenzeer niet oké is. Zolang ze niets doen om het pestgedrag te stoppen, gaat het gewoon door. Leg hen uit dat ze door het melden anderen beschermen tegen cyberpesten.

TIP 4: Waak over jouw en hun privacy

Deel zelf niet je hele leven op het internet. Kijk je privacy-instellingen van je sociale media-accounts na. Staat je profiel openbaar en is het zichtbaar voor iedereen? Of is het enkel zichtbaar voor je vrienden? Zin om een gezellige familiefoto posten? Vraag je tiener dan vooraf toestemming. Controleer ook de instellingen van de accounts van je tiener.

> LEES OOK: Hoe werk je samen met je kind aan een beter internet?

Meer over dit thema weten? Surf dan naar de site van Veilig Online en ontdek wat je als ouder kan doen om cyberpesten tegen te gaan. Veilig Online is een samenwerking van Child Focus met de Gezinsbond om ouders wegwijs te maken in de digitale wereld van hun tieners.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/03/2019, laatste update op: 15/06/2023

Tags: ,