Bij opvoeding wordt vaak gedacht aan je kinderen waarden en normen bijbrengen, hoe ze zich gepast gedragen en uiten en dat je ze leert staande te houden in de wereld. Klusjes zijn daarbij heel normaal maar ook leren omgaan met geld is een belangrijk deel.

Een geslaagde financiële opvoeding is niet ingewikkeld: met deze vijf onderdelen kom je al een heel eind.

1) Zakgeld

Een manier om je kind te leren uitgeven, sparen, plannen en fouten maken. Het is leergeld, dus fouten maken mag (en moet). Gaandeweg leren ze met een budget een bepaalde periode overbruggen. Eerst klein voor alledaagse uitgaven, daarna groter. Hoeveel je geeft en waaraan het moet besteed worden, beslis je als ouder zelf.

> Waarom je tieners kleedgeld zouden moeten krijgen

2) Leren sparen

Geld dient niet enkel om uit te geven. Ook sparen is belangrijk (zelfs in tijden dat het amper iets opbrengt). Waarom? Omdat lenen ook geld kost en bepaalde grote uitgaven kunnen voorzien worden (en dus bespaard). Denk maar aan reizen of het vervangen van huishoudtoestellen.

3) Administratie

Als je kind begint met vakantiejobs, is het moment aangebroken om de administratie die bij (financiële) zelfstandigheid hoort te leren kennen. Toon bijvoorbeeld je loonbrief: wat staat erop en waarom? Waar dienen de belastingen voor? Wat staat er in een arbeidscontract? Wat gebeurt er als je schulden hebt… en wat als je ze niet kan afbetalen?

Ook de praktische kant van administratie kan aan bod komen: waar bewaar je de brieven en waarom?

4) Maandbudget

Vertel je tieners over je maandbudget, en hoe je dat besteedt. Wat zijn de vaste kosten die bij zelfstandig wonen horen? Hoe lees je een factuur en nog belangrijker: hoe betaal je een factuur?

Als je zelf een overzicht van de maandelijkse uitgaven bijhoudt, kan je ook tonen hoe je dat doet en waarom je dit systeem verkiest

> TIP: Het gezinskasboek van de Gezinsbond

5) Het wettelijke jargon

Leren omgaan met geld gaat ook gepaard met bepaalde woorden, wat moeilijk te begrijpen kan zijn zeker als het over de wettelijke kant gaat. Dit schrikt af, ouders zowel als kinderen. Het is geen schande om aan je kind te bekennen dat je iets niet weet, integendeel. Ook zij zullen te maken krijgen met zaken die ze niet (onmiddellijk) begrijpen. Je kan samen op zoek gaan naar wat het betekent of waar je hulp kan vragen. Ook dit is deel van de zelfredzaamheid van je kind!

> Voel je jezelf niet zeker over wat op financiële documenten staat of wil je liever dat iemand anders het (eerst aan jou) uitlegt? Je kan terecht bij een opvoedingswinkel, Huis van het Kind of een Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) in de buurt.
Meer informatie vind je ook op de websites Alles over centen en Student at work of bij onze artikels over financiële opvoeding. Blijf altijd op de hoogte door onze Facebookpagina te volgen!
Gepubliceerd op: 20/11/2018, laatste update op: 06/12/2018

Tags: , ,