Kinderen worden groot en ooit gaan ze het huis uit. Daar komt veel bij kijken maar aan de basis ligt geld én het beheren van hun budget. Leren omgaan met geld start best al van jongsaf aan, zodat je kinderen er later de vruchten van kunnen plukken.

Een van die manieren om tieners te leren omgaan met geld is ze kleedgeld geven. Een budget waarmee ze hun eigen kleren moeten en kunnen kopen. Alle kleren, zelf te beslissen.

Dit systeem heeft enkele voordelen:

1) Ze kweken verantwoordelijkheidsgevoel

Tieners proberen met vallen en opstaan om op eigen benen te staan. Ze verantwoordelijkheid geven over een onderdeel van hun leven, geldt als een goede leerschool. Ze kunnen vaardigheden oefenen, binnen de veilige omgeving van ouderlijk toezicht. Laat ze proberen, én fouten maken. Dat is misschien moeilijk (het zijn ook jouw zuurverdiende centen!) maar anders leren ze het niet.

2) Er wordt geleerd over budgetbeheer

Je kan kiezen voor welke periode het kleedgeld telt. Start bijvoorbeeld met een bedrag per maand en laat dat met de leeftijd evolueren naar een groter bedrag over een grotere periode. Op die manier leert je kind het budget te beheren: niet alles in één keer op bijvoorbeeld, en nadenken over toekomstige uitgaven (ik heb winterschoenen nodig maar ook kleren voor oudejaarsavond).

3) Ze worden zelfredzamer

Het doel van elke ouder en elke opvoeding: dat je kinderen hun plan kunnen trekken in de wereld. Dat is ook wat je je tieners leert als ze een eigen budget beheren.

4) Ze vinden het leuk

Kledij is belangrijk voor tieners: het is een manier om zich te uiten, hun identiteit te vinden. Dat ze net daarover beslissingsrecht krijgen, triggert de intrinsieke motivatie: dit willen ze goed doen.

Voor alles financieel verantwoordelijk zijn is niet altijd leuk of gemakkelijk. Maar als je enkel moet nadenken over hoe je je geld uitgeeft aan kledij, valt het wel mee. Een afgebakend stukje om financiële vaardigheden te oefenen: meer moet dat niet zijn!

5) Geen ruzies en zweetplekken voor de ouders

Gedaan met frustrerende shoptochten waarbij je discussieert over de lengte van een rok of de print op een T-shirt of de prijs van een paar ‘must have’ schoenen. Ze regelen het zelf. En ondertussen kan jij in alle rust nog eens de krant lezen of een koffietje drinken.

> LEES OOK: de 5 onderdelen van een geslaagde financiële opvoeding

Meer weten? Volg het webinar over financiële opvoeding!
Kim Coornaert (BIZ) en Isolde Vandevelde (SAM) presenteren ‘Budget in handen van je kind’ en vertellen over hoe je je kind kan begeleiden naar financiële zelfstandigheid. Inschrijven voor dit webinar kan via gezinsbond.be/webinars
Gepubliceerd op: 20/11/2018, laatste update op: 12/10/2020

Tags: , , ,