Voor de BOTsing over ‘Druk’ sprak redacteur Sarah Van Gysegem met BV (Bekende Vader) Begijn Lebleu. Over zijn verleden bij de jeugdbeweging, zijn wilde jaren in het praesidium en de opvoeding zijn drie dochters. En over de druk van de maatschappij: “Ik heb het gevoel dat het allemaal met minder kan.”

“We kunnen eigenlijk kleiner wonen en minder activiteiten doen. Downsizen dus, al zijn er weinig mensen die dat doen. We willen altijd maar vooruitgaan. Altijd meer en altijd verder. En terwijl we zo druk bezig zijn, gaan er essenties verloren.

Naar de crèche

Zonder mensen te veroordelen: mijn hart breekt als ik hoor dat kinderen naar een crèche gebracht worden op momenten dat hun ouders thuis zijn. Ik kan me voorstellen dat ze daar een reden voor hebben, maar toch …

(Foto: Kristof Ghyselinck)

Een Nederlandse cabaretier zei ooit: ‘We brengen onze kinderen naar een crèche, maar onze BMW uitlenen en daar iemand anders mee laten rijden? Ben je gek?’ Dat vat het mooi samen.

Grens aan het engagement

Ook op het vlak van hobby’s voor kinderen zou het gerust wat minder kunnen. Wij moeten voor onze dochters ook wel heen en weer rijden, maar ik ken kinderen die drie of vier hobby’s hebben! Die kinderen hebben het dan toch veel te druk?

Als ouder mag je ook grenzen stellen aan je eigen engagement, je bent tenslotte geen slaaf. Het is jouw verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zorgen en in de gaten te houden dat het allemaal niet te veel wordt.

Petfles vs iPad

Terug naar de essentie dus. Ik voel het als mijn taak om daar mee bezig te zijn. Mijn dochters hebben een buitenkeuken

met oude potten en pannen. Daar kunnen ze naar hartenlust in rommelen en experimenteren met modder en paardenbloemen. En dat lukt: ze amuseren zich nog vaak met een petfles in plaats van met een iPad.

Dat is de essentie: dat je er zelf iets van maakt en dat je niet gewoon gemaakt wordt.

Hoor mij bezig. Ik had priester moeten worden!”

 

Dit artikel is een stukje van het interview met Begijn LeBleu in BOTsing, het Gezinsbond-tijdschrift voor ouders met tieners tussen 12 en 17 jaar. Krijg je BOTsing nog niet of wil je een los nummer bestellen? Dat kan ook!

Meer kan je volgen op Facebook. Ook kan je altijd lid worden van De Gezinsbond en dit magazine gratis ontvang (één van de vele voordelen).

Gepubliceerd op: 18/06/2017, laatste update op: 11/06/2019

Tags: ,